Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 aug 2017 / 19:00 uur

‘Belgische kleuters vertonen geradicaliseerd gedrag’

Radicalisering dat begint tegenwoordig al schrikbarend jong, dat blijkt uit een intern verslag van een school in het Belgische Ronse, dat in handen is gevallen van het Laatste Nieuws. Volgens de leraren zouden zelfs kleuters op de school al extremistische uitingen vertonen.

Gematigden voorbeelden die aangehaald worden zijn het citeren van verzen uit de Koran, het vrijdag uit geloofsoverwegingen niet naar school komen en het weigeren van een hand geven aan medeleerlingen.

‘Varkens’

Echter gaat het in sommige gevallen nog zelfs een stukje verder. Want ‘moordbedreigingen door een kind uitgesproken aan ongelovigen’, ‘andere kinderen ‘varkens’ noemen’ en ‘met de vinger aan de keel bewegingen maken’ staan ook in het interne rapport. De ouders van de desbetreffende leerlingen zouden erop aangesproken zijn, maar veelal de kritiek hebben weggelachen.

Karin Heremans, verantwoordelijk voor het project Deradicalisering onderwijs, binnen de Europese Commissie vindt de jonge leeftijd schokken, maar wil er aan de andere kant niet te zware conclusies aan verbinden. „ Kleuters zijn spontaan en spelen alleen maar na wat ze ergens anders horen en zien."

Aanpak in België

Scholen in België zijn serieus bezig met het aanpakken van radicalisering. Sinds 2016 zijn er al 481 dossiers aangemaakt voor scholen die vragen en/of problemen hebben, maar nog nooit ging het over zulke jonge kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Belgische kleuters vertonen geradicaliseerd gedrag’
Sluiten