Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 21 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Belg loopt 2400 km met brieven van kankerpatiënten

Het begon allemaal met een belofte. De Belgische kankeronderzoeker Johan Swinnen zou ‘iets zots’ doen als zijn zoon Pieter, die kanker heeft, dit jaar nog in leven zou zijn.

Maandag lost de onderzoeker die toezegging in, want hij gaat van Leuven naar Compostela lopen. Een slordige 2400 kilometer in 32 dagen – als eerbetoon aan alle kankerpatiënten en hun families.

Symbolische strijd

De 52-jarige Johan vertelt aan de Belgische Radio 1 dat Pieter in 2011 een hersentumor kreeg en dat de overlevingskansen voor de jongen erg klein waren. Het gaat nu ‘behoorlijk goed’ met hem, waardoor hij de tocht kan maken. Gemiddeld moet de onderzoeker 80 kilometer per dag stappen, een dubbele marathon dus.

Swinnen wil met de wandeltocht de strijd die kankerpatiënten en hun naasten voeren, symbolisch overdoen. Daarom neemt hij brieven van hen mee: een stuk of 500 welteverstaan. „Het zijn brieven van woede en frustratie, maar ook van dankbaarheid en hoop. Zij gaan allemaal mee.”

Nog even langsrijden bij Johan, Annemie en Pieter! Alleen maar enthousiaste gezichten en de laatste bagage werd ingeladen. Het is nu écht aftellen…!

Posted by Post voor Compostela on Sunday, August 20, 2017

Om niet alleen symbolisch iets te kunnen betekenen voor kankerpatiënten en hun vrienden en familie, wordt er per kilometer flink wat geld geworven. Dat geld gaat allemaal naar kankeronderzoek. Swinnen: „Elke dag sterven er wereldwijd nog zo’n 20.000 mensen aan kanker. We moeten daar iets aan doen en dat kan enkel door kankeronderzoek te steunen. De afgelopen jaren zijn er al mooie ontwikkelingen gekomen in het onderzoek, zowel naar de diagnose als de therapie. Dat moeten we voortzetten.”

Beetje bezorgd

En wat vindt de 20-jarige zoon ervan dat zijn vader zo’n enorme tocht gaat maken? „Pieter vindt dit een geweldig initiatief, al is hij toch ook een beetje bezorgd”, vertelt Swinnen aan Radio 1.

De tocht van Swinnen is te volgen via social media en deze site. Brieven sturen kan ook nog steeds.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Belg loopt 2400 km met brieven van kankerpatiënten
Sluiten