Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 16 aug 2017 / 10:12 uur

Babydolfijn overlijdt door selfiejagende badgasten

„Iets meer naar rechts, papa! Ja zo, maar dan net iets hoger. Top, hij staat erop!” Honderden toeristen kwamen deze week in de Zuid-Spaanse badstad Mojácar af op een verdwaald babydolfijntje. Terwijl ouders het dier vasthielden, probeerden kinderen ermee op de foto te gaan en te aaien. Daarbij werd het spuitgat van de dolfijn af en toe dicht gehouden. Niet veel later overleed het dolfijntje aan de gevolgen van stress.

Dat blijkt uit een boze brief van dierenorganisatie Equinac, die oproept aangespoelde dieren met rust te laten en hulpdiensten in te schakelen. „De dieren aanraken en zich erboven verdringen om foto’s te maken kan hen in een zware shock shock brengen die hart- en ademfalen kan veroorzaken. Daar is dit diertje dan ook aan overleden”, aldus de organisatie in een statement.

De strandwacht van Mojácar probeerde nog in te grijpen door de mensen bij het dolfijntje weg te houden en vervolgens Equinac te informeren. Toen vertegenwoordigers van de dierenorganisatie op het strand arriveerden, was het leed echter al geschied.

Egoïsme

„Een van de strandwachten wist niet wat hij zag toen honderden badgasten rond het dier stonden. Hij kon uiteindelijk bij het dolfijntje komen en de menigte uit elkaar drijven, maar alle hulp kwam te laat”, staat in de boze brief. „We moeten wederom vaststellen dat de mens de meest irrationele soort is die er bestaat. Velen zijn niet in staat empathie te voelen voor een eenzaam levend wezen, gescheiden van zijn moeder en volledig in de war. Het enige wat ze in hun egoïsme willen doen is een foto nemen en het aanraken terwijl het dier sterft van de stress.”

Equinac kan niet met zekerheid zeggen dat het dier zonder alle stress wel nog in leven zou zijn. Zonder moeder is het voor een babydolfijn sowieso moeilijk om te overleven. De boodschap blijft hoe dan ook duidelijk: „Deze dieren zijn beschermd, ze aanraken en beschadigen is sowieso ook verboden door de wet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Babydolfijn overlijdt door selfiejagende badgasten
Sluiten