Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 17 aug 2017 / 10:18 uur

Australische senator komt in boerka naar parlement

In Australië is een senator van de extreemrechtse partij One Nation donderdag naar het parlement gekomen in een boerka.

Pauline Hanson wilde met deze actie een statement maken, namelijk dat het religieuze kledingstuk in Australië verboden moet worden. In het land worden al jaren hevige discussies gevoerd over het invoeren van een boerkaverbod.

Hanson mocht van voorzitter Stephen Parry, die de aanwezigen ervan op de hoogte stelde dat haar identiteit vooraf bevestigd was, plaatsnemen. Haar medesenatoren reageerden met verbazing toen ze binnenkwam. „Oh, what on earth”, zou een van de aanwezigen gezegd hebben.

Nationale veiligheid

In een motie vroeg Hanson de aanwezigen in de Kamer om de boerka in Australië te verbannen „in het licht van de nationale veiligheid.” Na haar betoog deed Hanson het gewaad af en liep ze de Kamer uit.

Australische senator komt in boerka naar parlement
Pauline Hanson doet boerka af. Foto: EPA

De actie van Hanson schoot bij de Australian Labor Party en de Australian Greens in het verkeerde keelgat. „Het is één ding om een religieus gewaad te dragen: vanwege je geloofsovertuiging. Het is iets anders om het hier in de Kamer bij wijze van stunt te dragen”, zei senator Penny Wong.

Senator George Brandis stak een emotionele speech af, die op veel applaus kon rekenen van de Labors en de Greens: „Een gemeenschap belachelijk maken en in een hoekje drijven, te spotten met diens religieuze klederdracht is een verschrikkelijk ding om te doen. Ik wil je dan ook vragen om nog eens na te denken over wat je net gedaan hebt”, sprak hij Hanson toe.

Sinds ze in 1996 voor het eerst plaatsnam in het parlement, komt Hanson regelmatig in het nieuws vanwege haar controversiële uitspraken en acties. Zo zei ze in 2016 in een speech dat Australië „overspoeld werd door moslims”, een uitspraak die haar op veel kritiek kwam te staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Australische senator komt in boerka naar parlement
Sluiten