Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 20 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Australië ontvouwt plan tegen voertuigaanslagen

Tijdens een persconferentie heeft de Australische premier Malcolm Turnbull zijn plannen besproken om openbaar plekken in grote steden te beveiligen tegen terroristische aanslagen.

Turnbull wil serieuze maatregelen nemen tegen aanslagen met voertuigen, zoals die ook donderdag in Spanje plaatsvonden. Hij riep gemeentes, architecten en bedrijven om de mogelijkheid tot dergelijke aanslagen in hun stad mee te nemen bij nieuwe opdrachten.

Nice

De Australische premier kwam zondag pas officieel met het plan op de proppen, maar hij en zijn mensen zijn er mee bezig sinds de aanslag in Nice in juli 2016. Een vrachtwagen reed toen in op een menigte aan de boulevard in de Zuid-Franse stad. Hierbij kwamen 84 mensen om het leven.

Een voorbeeld van zo’n veiligheidsmaatregel bevindt zich in Melbourne. Begin dit jaar reed een man hier met een auto in op voetgangers, dit incident wordt overigens niet gezien als een terroristische aanslag. Vier mensen kwamen hierbij om het leven. Sindsdien zijn er in Melbourne 140 betonnen palen geplaatst in voetgangerszones.

In Nederland riepen ondernemers met zaken in de Amsterdamse Kalverstraat ook op tot zichtbare beveiliging. Ze willen dat de drukke winkelstraat, waar je vanaf de Dam gemakkelijk in kunt rijden, beveiligd wordt met bloembakken of paaltjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.