Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 30 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Ambulancepersoneel bezorgd om middelen aanslag

Nederlandse ambulances zouden de gevolgen van een eventuele aanslag niet aankunnen. Vakbonden FNV en CNV zeggen dat het ambulancepersoneel zich zorgen maakt.

De ambulances zouden niet optimaal zijn voorbereid, weet BNR. Bij eerdere aanslagen in Europa viel op dat het ambulancepersoneel bij gebrek aan tourniquets hun eigen broekriem had gebruikt voor het stelpen van bloedingen.

Terreurkits

Tourniquets zitten in speciale terreurkits, waarmee ambulances volgens het personeel standaard uitgerust zouden moeten zijn. Iets anders waar het personeel zich druk om maakt is hun eigen veiligheid. Het gaat hierbij om middelen waarmee men zichzelf kan beschermen.

„Personeel moet veilig zijn werk kunnen doen, dus: helmen, veiligheidsbrillen zijn nodig om eerst jezelf goed te beschermen in de uitoefening van je werk voordat je je werk kunt doen” aldus Fred Seifert van FNV Ambulancezorg.

Waarom ambulances nog niet optimaal voorbereid zijn op een mogelijke aanslag heeft er waarschijnlijk voor een groot deel mee te maken dat ambulancezorg op regionaal niveau geregeld wordt. „Je kunt er tegenaan lopen dat twee regio’s verschillende inzetten en coördinatie hebben. Dat moet je niet hebben bij een terreurdaad.”

CNV en FNV zeggen dat personeel wacht op landelijke protocollen voor de aanpak in het geval van een terroristische aanslag. Volgens Ambulancezorg Nederland zijn hierover landelijke afspraken gemaakt en zijn ze de uitvoering op detailniveau aan het uitwerken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ambulancepersoneel bezorgd om middelen aanslag
Sluiten