Metro
Metro Nieuws 21 jul 2017 / 17:50 uur

Zuid-Limburg in de greep van hooibrand in grotten

De hooibrand die donderdagavond uitbrak bij de ingang van de grotten in het Belgische grensplaatsje Kanne, zorgt voor veel rookontwikkeling. Een speciaal blusvoertuig van de brandweer gaat vrijdagavond proberen de brand te blussen. In de grotten is het te gevaarlijk voor brandweerlieden: er vallen brokken mergel omlaag en het is er ontzettend heet.

,,We gaan van buitenaf blussen met heel veel water”, aldus de woordvoerder. Het water wordt via dikke leidingen aangevoerd vanuit het naburige riviertje De Jeker. De brand is uitgebroken in de 800 kuub hooi en stro, nadat deze werden aangestoken. Hier zijn naar verluidt al twee mensen voor gearresteerd.

De enorme rookontwikkeling verspreidde zich via de grotten naar Maastricht. Op Maastrichts grondgebied is Kasteel Neercanne, een bekend restaurant, zwaar getroffen. Directeur Peter Harkema van Château Neercanne spreekt van tonnen schade. Bijgebouwen, horeca in de grotten onder het kasteel, wijnkelder, ovens, elektronische apparatuur, alles zit onder pek en roet, aldus Harkema. Het restaurant zelf is nog intact. Veel ruimtes mogen niet betreden worden wegens het hoge koolmonoxidegehalte. ,,Het duurt maanden voor die ruimtes weer schoon zijn”, vertelt de directeur.

De brandweer heeft mensen in Maastricht die last van stank en rook hebben, opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zuid-Limburg in de greep van hooibrand in grotten
Sluiten