Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 jul 2017
Leestijd: 4 minuten

Zomervakantie 2017: Deze regels gelden in Italië

Hoera: de zomervakantie is aangebroken! Midden-Nederland is na vrijdag vrij en de ANWB verwacht vanaf zaterdag vakantiedrukte op de wegen. Een week later is regio Zuid aan de beurt. Eind juli zijn alle Nederlandse scholen dicht.

En dus gaan Nederlanders in groten getale op vakantie. Sommigen kiezen voor het vliegtuig, maar ook de autovakantie blijft onverminderd populair. Traditionele vakantiebestemmingen als Frankrijk, Italie en Spanje staan nog altijd hoog in de lijsten met populaire vakantiebestemmingen.

Metro zocht uit op welke regeltjes je moet letten als je met de auto richting deze landen afreist. In aflevering 2: Italië.

Wat zijn ‘ongewone’ verkeersregels?

  • Roken in de auto

Rook je graag in de auto en ga je met kinderen op vakantie? In Italie is het sinds 2 februari 2016 strafbaar dit te doen in het bijzijn van een passagier onder de 18 jaar. Ook als je vrouw/vriendin zwanger is, mag je niet roken in de auto.

  • Huisdieren

Neem je de hond mee op vakantie? In Italië mag je maximaal een huisdier vervoeren, op voorwaarde dat het dier de bestuurder niet kan hinderen.

Als je twee of meer huisdieren mee wil nemen, moeten de dieren altijd achterin in een kooi of reiskennel of in de kofferbak achter een net of rek worden vervoerd.

  • Mobiele telefoon

Het is verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden (boete vanaf 160 euro). Ook als je stilstaat, mag je dit als bestuurder niet doen. Handsfree bellen is wel toegestaan.

  • Headset

Een hoofdtelefoon gebruiken tijdens het autorijden mag niet. Je mag wel een headset gebruiken, mits je maar een oortje in doet.

  • Parkeren

In alle grote steden bevinden zich blauwe zones voor betaald parkeren, aangegeven door de blauwe borden met een witte letter P. Op of onder de borden staat aangegeven op welke dagen en uren moet worden betaald bij een parkeerautomaat. Parkeerkaarten zijn ook te koop bij krantenkiosken. Doorgaans mag er op werkdagen van 09.00 tot 14.30 en van 16.00 tot 20.00 uur maximaal één uur worden geparkeerd. Het tijdstip van aankomst moet worden aangegeven door middel van de parkeerschijf.

In groene zones mag op werkdagen worden geparkeerd van 08.00 tot 09.30 uur en van 14.30 tot 16.00 uur.

In het historisch centrum van Rome mag je op werkdagen niet parkeren tussen 07.00 en 20.00 uur. Voor bewoners van dit gebied geldt een uitzondering.

  • Flitspalen signaleren

Het meenemen van radardetectieapparaten is ten strengste verboden. Je mag, voor zover bekend, wel gebruikmaken van apparaten die vaste flitspalen signaleren, zoals navigatieapparatuur en telefoons.

Hoe zit het met alcohol en drugs?

In Italië is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,5 promille. Heb je een alcoholgehalte van 1,5 promille of hoger, dan zit je flink in de nesten: dan wacht je een zware boete en kan je voertuig in beslag worden genomen.

Heb je pas net je rijbewijs? Pas dan extra goed op, want dan geldt een absoluut alcoholverbod. Mocht je toch gepakt worden, dan bedraagt de boete minimaal 155 euro.

Drugs zijn in ‘de laars’ ten strengste verboden.

Wat moet je bij je hebben?

In Italië moet je de volgende dingen sowieso bij je hebben in de auto:

  • Een gevarendriehoek
  • Veiligheidshesjes, voor zowel bestuurder als passagiers

De boete voor het niet bij je hebben van een veiligheidshesje bedraagt minimaal 41 euro.

Zijn er milieuzones?

Jazeker, in een aantal Italiaanse steden en op een aantal Italiaanse eilanden zijn milieuzones ingesteld. In sommige delen mag je helemaal niet komen, in andere delen alleen als je in het bezit bent van een milieuvignet.

Deze milieuzones zijn er om luchtvervuiling tegen te gaan. Hier wordt verkeer op beperkte tijden toegelaten. In de meeste steden bestaat de zone uit het centrum en de historische binnenstad.

De regels rond deze zones zijn vrij complex. Het begin van een zone wordt aangegeven door een verbodsbord met de tekst ‘zona traffico limitato’. Als het verbod alleen op bepaalde tijden geldt, staat dit aangegeven. Een onderbord geeft aan voor wie de uitsluiting niet van toepassing is.

Italiaanse steden die milieuzones hebben zijn bijvoorbeeld Rome, Lucca, Florence, Pisa, Triest, Turijn en Verona. Ook in sommige regio’s geldt zo’n zone, zoals in Toscane en Trentino.

Daarnaast zijn er eilanden waar motorvoertuigen van niet-inwoners tijdens de zomermaanden niet welkom zijn. Voorbeelden zijn Capri, Ischia, Ponza en Procida.

Moet je tol betalen?

Bijna alle autosnelwegen in Italie zijn tolwegen. Via de website van autostrade kun je een route tussen twee Italiaanse steden invullen. Op basis daarvan krijg je een adviesroute en inzicht in wat de rit je gaat kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.