Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 jul 2017 / 10:30 uur

Zo leidt YouTube jihadisten om de tuin

Gebruikers van YouTube die op zoek zijn naar propaganda van terroristische organisaties als IS, krijgen heel andere filmpjes te zien dan ze denken. De filmpjessite stuurt bezoekers die bepaalde zoekwoorden intikken namelijk door naar video’s waarin de propaganda ontkracht wordt.

Dat schrijft YouTube afgelopen week in een blog. „We hopen op deze manier mensen die het risico lopen te radicaliseren van gedachten te doen veranderen”, staat in het blog te lezen.

Filteren is moeilijk

De site probeert al langer radicale video’s offline te halen. Ze worden daarover getipt door gebruikers. Maar aanhangers van terreurorganisaties werken die methode tegen door honderden ‘normale’ video’s te uploaden. Op die manier wordt het veel moeilijker om de propagandavideo’s er uit te filteren. YouTube schakelt daarom over op deze nieuwe methode.

Wie bepaalde zoekwoorden intikt, krijgt altijd standaard zoekresultaten te zien waarin onder meer slachtoffers van terrorisme aan het woord komen. Critici stellen dat dit inderdaad een effectieve manier kan zijn om propaganda tegen te gaan, maar waarschuwen ook voor de gevaren. Dezelfde methode kan ook voor andere onderwerpen worden ingezet, en op die manier kunnen de meningen van YouTube-bezoekers worden beïnvloed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zo leidt YouTube jihadisten om de tuin
Sluiten