Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 18 jul 2017

Zelfmoord na pesten: grote fouten van hulpverleners

Hulpinstanties hebben grote fouten gemaakt rond de dood van de 15-jarige Tharukshan Selvam, de scholier uit Heerlen die zelfmoord pleegde nadat hij werd gepest. Volgens de jeugdinspectie Toezicht Sociaal Domein werkten de hulpinstanties volledig langs elkaar heen, en werd Tharukshan in de vakantie volledig aan zijn lot overgelaten.

Dit gebeurde er in de laatste weken van het leven van Tharukshan Selvam.

Betere cijfers

Juist in de zomer van 2016 lijkt het wat beter te gaan met Tharukshan. Hij heeft dan een zware periode achter de rug: hij komt in 2010 als 9-jarige jongen uit Pakistan naar Nederland, en heeft dan al psychische problemen. Op de middelbare school gaat het niet best; hij wordt gepest en zijn prestaties zijn onder de maat. In december 2015 doet hij daarom een zelfmoordpoging.

Maar een paar maanden later lijkt hij zijn leven weer een beetje op de rit te hebben. Zijn cijfers verbeteren, en hij mag over naar de tweede klas van de mavo. Die zomer heeft hij een baantje bij een wokrestaurant.

Lunch voor klasgenoten betalen

Na de vakantie gaat het weer snel slechter met Tharukshan. Zijn klasgenoten maken nepaccounts op social media voor hem aan, waar foto’s van de jongen op stonden. Uit appjes in handen van De Limburger blijkt dat hij wordt afgeperst: hij wordt gedwongen elke dag de lunch van zijn klasgenoten te betalen.

Foto: ANP

Als zijn ouders erachter komen dat hij elke dag naar de McDonald’s gaat, gaan de alarmbellen af. De jongen is namelijk vegetariër. Zijn ouders nemen zijn pinpas in, maar daardoor worden de pesterijen van zijn klasgenoten alleen maar heftiger.

Zelfmoordpoging

Begin december verschijnt Tharukshan niet op school. De zorgcoördinator van de school informeert dan bij zijn klasgenoten, waarop blijkt dat Tharukshan verontrustende berichtjes op Facebook heeft gezet. Hij denkt erover om zelfmoord te plegen. Tharukshan doet op 5 december inderdaad een poging, die hij overleeft. Pas dan komen zijn ouders erachter dat hij wordt gepest.

De school probeert dan een einde te maken aan het pesten: die stapt naar de politie om de nepprofielen op social media offline te halen. Die verdwijnen inderdaad, maar er worden ook nieuwe aangemaakt.

Niet terug naar school

Tharukshan belandt na de zelfmoordpoging bij de GGZ, en ook het expertiseteam van de gemeente komt op bezoek. Die concluderen dat hij niet suïcidaal meer is, en proberen wel iets aan het pesten te doen. Voor de vakantie melden de zussen van Tharukshan zich bij de GGZ, en vertellen dat er weer grote problemen zijn: hij heeft weer zelfmoordneigingen.

Maar in de kerstvakantie lijkt het weer wat beter te gaan. Tharukshan heeft geen contact meer met de hulpverleners. Maar op de laatste dag van de kerstvakantie ziet hij het niet zitten om naar school te gaan; hij pleegt zelfmoord.

Volgens de jeugdinspectie werkten de hulpinstanties langs elkaar heen. De signalen werden niet onderling besproken, waardoor die niet serieus genoeg werden genomen. Tijdens de kerstvakantie werd hij aan zijn lot overgelaten, terwijl ze toen de vinger aan de pols hadden moeten houden, aldus de inspectie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zelfmoord na pesten: grote fouten van hulpverleners
Sluiten