Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 28 jul 2017

Woede om mishandeling pandawelpjes in China

In China is veel te doen over een video (let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren) waarin te zien is hoe twee kleine reuzenpanda’s worden mishandeld in een opvang in Chengdu. De verzorgers stellen echter te hebben gehandeld uit zelfverdediging.

Mishandeling

Op de beelden is te zien hoe een verzorger de pandawelpjes over de vloer sleurt en omverduwt. Het incident vond eerder deze maand plaats, maar ging deze maand viral. Online gebruikers spreken er schande van en maken zich zorgen over eventuele dierenmishandeling in de opvang.

De verzorger in het bewuste filmpje probeert zijn gedrag echter goed te praten. Guo Jinpeng stelt dat hij zichzelf verdedigde, omdat de welpen gewelddadig waren: „De welp beet heel hard in mijn hand. Zijn tand sneed diep in mijn huid en mijn hand begon te bloeden”, legt hij uit aan persbureau Xinhua. De man heeft naar eigen zeggen nog altijd een litteken van de beet.

Bijtende panda

Hij besloot actie te ondernemen toen de welp opnieuw probeerde te bijten: „Dat ik de panda vervolgens wegduwde, deed ik puur uit instinct”, legt hij uit. Volgens Guo wordt met de beelden een verkeerd beeld van hem geschetst: „Mensen zeggen dat we niet van panda’s houden. Maar we kiezen er zelf voor om hier te verblijven en te werken, enkel en alleen omdat we gek zijn op dit dier.” Hij noemt het wegduwen van de panda dan ook een ‘natuurlijke reactie’.

De handelingen van Guo hebben er volgens lokale media wel toe geleid dat de instelling hem heeft bekritiseerd en wat extra scholing heeft gegeven. Volgens de Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding wordt personeel geleerd om de panda’s ‘voorzichtig te benaderen’, ook als ze krabben of bijten.

‘Toon begrip voor verzorgers’

Tegenover Xinhua vraagt panda-expert Wu Kongju ook om begrip: „Toen we de video voor het eerst zagen, vonden we dat de verzorgers overdreven reageerden, ook al wilden ze de panda’s geen pijn doen. We hopen wel dat mensen meer begrip kunnen opbrengen voor pandaverzorgers. Reuzenpanda’s ogen dan wel heel schattig, maar ze kunnen best sterk en vijandig zijn.”

Op het populaire microblog Sina Weibo wordt echter geroepen om het ontslag van Guo. Internetgebruikers zien de handeling van Guo als pure dierenmishandeling en vinden dat hij niet langer werkzaam mag zijn in de instelling.

Chengdu Panda Base is een heel bekende instelling voor reuzenpanda’s en andere zeldzame dieren. De instelling zet zich al jaren in voor het behoud van de reuzenpanda, die inmiddels niet langer als bedreigde diersoort wordt beschouwd.

Twee pandawelpjes die in juni van dit jaar in de instelling in Chengdu werden geboren. Foto: epa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Woede om mishandeling pandawelpjes in China
Sluiten