Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 19 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Wietteelt legaal in Uruguay, waar blijft Nederland?

Voor het minimale bedrag van 1,12 euro kun je in Uruguay vanaf woensdag een grammetje wiet krijgen bij de apotheek. Het Zuid-Amerikaanse land is het eerste land ter wereld dat cannabis van productie tot verkoop heeft gelegaliseerd en gereguleerd. Hoe zit dat precies en hoe staat het er in ons land voor?

Hoe zit het met de wietwet in Uruguay?

Al in 2013 werd een wet aangenomen die voorschrijft dat Uruguayanen zelf wiet mogen produceren en dat het gerookt mag worden in clubs. Het derde punt, de commerciële verkoop van wiet, kostte echter meer tijd om door te voeren. Vrijdag werd bekend dat ook het punt rond de verkoop in apotheken er nu door is. Daarmee is Uruguay het eerste land ter wereld dat wiet heeft gelegaliseerd en gereguleerd van productie tot verkoop.

Hoe kom je dan aan wiet?

Als je wiet wilt kopen bij een apotheek moet je je registreren. Tot nu toe valt het nog alleszins mee met de hoeveelheid Uruguayanen die zich daaraan waagt. Tot nu toe zijn het er 4.700. Op een bevolking van 3,4 miljoen inwoners is dat weinig. De grootste groep geregistreerden valt in de leeftijd 30 tot 44 jaar.

Eerder registreerden 6.600 mensen zich al zodat ze thuis wiet konden telen, en in 51 clubs in het land mag wiet worden gerookt.

Wordt Uruguay nu een tweede Amsterdam?

Veel toeristen komen naar Amsterdam omdat ze daar wiet kunnen roken. Gaan zij nu allemaal naar Uruguay? Waarschijnlijk niet.

Om de komst van toeristen tegen te gaan geldt de wietwet alleen voor Uruguayanen en wettelijke bewoners van het land. Buitenlanders hebben dus dikke pech. Bovendien moet je dus officieel geregistreerd staan om wiet te mogen kopen.

Er komen geen coffeeshops of plekken waar mensen samen kunnen komen om wiet te roken. Alleen in een apotheek is de cannabis te verkrijgen. Niet zo spannend dus!

En hoe zit dat met die wetwet in Nederland?

Nu denk je misschien: is er in de Tweede Kamer niet ook een wietwet aangenomen? Jazeker. In de Tweede Kamer werd in februari van dit jaar de wietwet van D66-kamerlid Vera Bergkamp met een nipte meerderheid (77 stemmen voor en 72 stemmen tegen) aangenomen. Bergkamp noemde dat toen nog een ‘politieke doorbraak’.

De wietwet van D66-kamerlid Vera Bergkamp werd in februari van dit jaar al door de Tweede Kamer aangenomen. Foto: ANP.

Momenteel wordt het bezit van wiet voor eigen gebruik en verkoop gedoogd, maar de teelt en aanvoer zijn nog altijd strafbaar. Daar zou de nieuwe wietwet wat aan doen, maar hoewel de Tweede Kamer akkoord ging, is er in de Eerste Kamer niet zonder meer een meerderheid.

Onder meer VVD stemt in de Eerste Kamer tegen de wet. Aangezien de wietwet door de VVD mogelijk als onderwerp voor uitruil wordt gebruikt in de kabinetsformatie, zou het goed kunnen dat de VVD na de formatie wel voorstemt in de Eerste Kamer. Daarmee zou het nieuwe beleid er dan toch komen.

En hoe zit het in andere landen?

Er zijn meerdere landen waar cannabis deels is toegestaan, maar Uruguay is het eerste land waar dat het van productie tot verkoop het geval is. Canada volgt het voorbeeld van het Zuid-Amerikaanse land vanaf juli 2018 en ook Nederland zou in de nabije toekomst het voorbeeld van Uruguay wel eens kunnen volgen.

Overigens zijn er in de Verenigde Staten ook enkele staten waar wiet volledig gereguleerd is, maar dat geldt niet voor het hele land. Verder zijn er verschillende landen waar het medicinale gebruik van wiet legaal is.

In sommige delen van de wereld is het strafbaar om wiet in bezit te hebben. Dat is vooral het geval in Azië en het noorden van Afrika.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wietteelt legaal in Uruguay, waar blijft Nederland?
Sluiten