Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jul 2017

Werknemers stressen te veel voor de vakantie

Een groot deel van de werkende Nederlanders gaat niet met een gerust hart op vakantie. Veel van hen kunnen de knop op vakantie niet omzetten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO). In het kort.

40

Van de werkende Nederlanders heeft 40 procent last van stress in de periode voorafgaand aan hun vakantie.

Chaotische overdracht

Bijna een derde van de werknemers heeft een chaotische overdracht of helemaal niemand aan wie het werk overgedragen kan worden. Met als gevolg dat zij op vakantie nog telefoontjes aannemen of hun e-mail regelmatig in de gaten houden.

35

Met name 35-plussers en werkenden met thuiswonende kinderen (49 procent) bouwen voor vertrek bewust tijd in om hun vakantie voor te bereiden en de koffers te pakken.

Goede planning

Om rustig te kunnen vertrekken van het werk en ervoor te zorgen dat het werk goed doorloopt tijdens een vakantie zijn met name het to-dolijstje en een goede planning populair. Een kwart zorgt voor een overdrachtsdocument dat wordt gedeeld met collega’s of maakt voor de laatste dag geen afspraken meer zodat er voldoende tijd is om het werk af te ronden.

60

60 procent werkt over voorafgaand aan de vakantie. Dit is nog sterker het geval bij mensen die vakantiestress ervaren (73 procent) of professionals die hun werk niet of niet soepel kunnen overdragen (74 procent). Maar ook na de vakantie. Mensen duiken de laatste dag snel de mail in om bij te lezen of maken de eerste werkweek extra uren. Beter is om die week minder afspraken te plannen zodat je snel weer bij bent.

Waar is de wifi?

Werkenden die vakantiestress ervaren voor vertrek kunnen de knop minder vaak uitzetten en zijn ook op vakantie nog vaak met het werk bezig. 21 procent checkt zijn mail regelmatig op vakantie. Een kwart zoekt hier af en toe een wifispot voor voor en meer dan de helft zet de mail uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Werknemers stressen te veel voor de vakantie
Sluiten