Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 26 jul 2017

Vijf vragen over Laura H.

Laura H. is voorlopig op vrije voeten. Dat besloot de rechtbank in Rotterdam woensdag. Het Openbaar Ministerie liet vorige week weten zich niet langer te verzetten tegen haar vrijlating. Wie is Laura en wat is haar verhaal? Vijf vragen.

1 Wie is Laura H.?

Laura H. is een jonge vrouw van 21 jaar uit Zoetermeer. Half september 2015 vertrok zij met haar man Ibrahim I. en twee jonge kinderen naar het Iraakse Mosul, gelegen in IS-gebied. Al op dertienjarige leeftijd voelde de jonge Laura zich aangetrokken tot de Marokkaanse subcultuur, zo vertelde haar vader Eugène in een interview met NRC. Een verhitte situatie thuis volgde en Laura kwam uiteindelijk op haar vijftiende terecht in een instelling in Almelo. Niet veel later raakte ze zwanger van een man die al snel uit beeld verdween, waarop haar vader besloot haar weer in huis te nemen. Een abortus? Daar wilde ze niets van weten.

Dat was nog voordat de 25-jarige Ibrahim I. in beeld kwam. Hem leerde ze later kennen via datingsite Moslima.com. Al snel woonden de twee samen. Hoewel Laura door Ibrahim werd mishandeld en daar zelfs aangifte van deed, bleef ze bij hem. In juli 2015 kregen zij samen een kind. Drie maanden later vertrok het stel naar het kalifaat.

2 Waarom en hoe vluchtte Laura uit IS-gebied?

De eerste maanden dat Laura in het kalifaat zat, verliepen – ondanks de verveling en het gebrek aan comfort – vrij rustig. Maar in december 2015 slaat de paniek toe: de mishandelingen door Ibrahim worden steeds erger en Laura wil naar huis. Haar vader helpt haar zo goed en kwaad als hij kan, maar makkelijk is het niet.

Uiteindelijk lukt het Eugène om – tegen betaling van 10.000 euro – een reddingsactie voor zijn dochter, Ibrahim en haar kinderen te organiseren. De actie verloopt niet als gepland, maar uiteindelijk verschijnt Laura op twaalf juli 2017 met haar kinderen op de Koerdische televisie. Ibrahim is voor dood achtergelaten nadat hij geraakt werd in een vuurgevecht tussen Iraaks-Koerdische soldaten en IS-strijders. Op 1 augustus 2016 komen Laura en haar kinderen aan op de Nederlandse luchthaven Schiphol.

3 Wat gebeurde er met Laura na terugkomst in Nederland?

Laura wordt direct na aankomst op Schiphol aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Sindsdien zit de jonge vrouw vast op de terroristenafdeling van de Penitentiaire Inrichting in Vught, in afwachting van haar proces. Het afgelopen jaar veranderde Laura: de hoofddoek ging af en ze heeft zich naar eigen zeggen afgekeerd van de radicale islam.

Ondertussen is Laura’s advocaat het afgelopen jaar druk bezig geweest om haar vrij te krijgen. Zij zou namelijk zonder kwade bedoelingen naar Nederland zijn gekomen. Het Openbaar Ministerie hield haar vrijlating echter telkens tegen. Het OM geloofde het verhaal van Laura namelijk niet en dacht dat ze door IS naar Nederland was gestuurd om een aanslag te plegen.

4 Waarom vindt het OM dat Laura nu – na een jaar – wel vrij mag komen?

Hoewel het OM Laura eigenlijk nog wilde vasthouden, moet het toegeven dat er geen aanwijzingen meer zijn om Laura te verdenken van het willen plegen van een aanslag. Dit betekent dat er geen reden meer is om de jonge vrouw nog langer vast te houden. Haar vrijlating is wel onder voorwaarden. Zo moet zij een enkelband dragen, zodat justitie kan controleren of ze niet in de buurt van de grens of vliegtuigen komt. Zelf zei Laura vorige week tijdens de laatste zitting zich aan alle voorwaarden te zullen houden. „Ik ga bewijzen dat ik geen verkeerde intenties heb en dat ik een goed persoon ben voor mijn kinderen en de samenleving.”

5 Hoe gaat het nu verder?

Het OM denkt nog altijd dat het verhaal van Laura niet klopt: uit een notebook met gesprekken tussen Laura en haar (inmiddels ex-)man blijkt extremistische belangstelling. Het onderzoek naar haar rol en de motieven voor haar terugkeer is bijna afgerond.

Onlangs werd Ibrahim I. aangetroffen in Irak en op beelden herkend door zijn familie. Het OM heeft verzocht om hem als getuige te horen, maar kreeg daarop geen reactie van Irak. Als het niet lukt om hem te verhoren, wil het OM dat de rechtszaak begint. Wanneer dat zal zijn is nog onduidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vijf vragen over Laura H.
Sluiten