Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 23 jul 2017 / 11:15 uur

Verboden middel vergiftigde mogelijk kippeneieren

Kippeneieren zijn mogelijk vergiftigd met de stof fipronil. De voedsel- en warenautoriteit (NVWA) doet volgens De Stentor onderzoek naar mogelijk vergiftigde kippeneieren. Bij een Gelders bedrijf zou het verboden middel fipronil gebruikt zijn bij de bestrijding van bloedluis.

Verboden

De zaak kwam aan het licht nadat het verboden middel in Belgische eieren werd aangetroffen. Het spoor leidde onder meer naar een bedrijf in Gelderland. De NVWA onderzoekt ook hoe de bloedluisbestrijder aan het middel is gekomen en hoe het is gebruikt. Op korte termijn moeten er antwoorden zijn.

Schadelijk

Bloedluis zorgt ervoor dat kippen minder eieren leggen en dat is problematisch voor pluimveehouders. Daarom verdelgen gespecialiseerde bedrijven deze luizen. Fipronil is een voor de mens irriterende stof en kan leiden tot schade aan nier, lever of schildklier. De stof kan maanden in zowel een dier als de bodem blijven zitten. Via de kippen komt de fipronil in de eieren terecht.

Levenrancier

Ook justitie in België (het parket van Antwerpen) doet onderzoek naar de situatie. Donderdag is er een arrestatie verricht in het Belgische Weelde. De concentraties fipronil die tot nu toe in Belgische eieren zijn aangetroffen, vormen geen gevaar voor de volksgezondheid.

Mogelijk zit de fout bij de leverancier, meldt de krant. De vraag rijst of het bedrijf dat het bloedluis bestrijdingsmiddel levert, zelf wel door had dat de gevaarlijke stof in het middel zat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verboden middel vergiftigde mogelijk kippeneieren
Sluiten