Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 jul 2017 / 08:30 uur

‘Verbied moordenaar naast nabestaande te wonen’

De stichting Slachtofferhulp heeft een groep juristen gevraagd of moordenaars en zedendelinquenten een woonverbod kunnen krijgen. Als de daders veroordeeld zijn, kunnen ze niet meer in de buurt van slachtoffers of nabestaanden wonen. Dat kan nu nog wel voorkomen.

Wel tijdelijk verbod

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Ook de Landelijke Organisatie voor Nabestaanden Geweldslachtoffers start een lobby. Eén van de initiatiefnemers kreeg het eerder ook al voor elkaar dat nabestaanden spreekrecht krijgen tijdens een rechtszaak.

België heeft al een dergelijk woonverbod; zedendelinquenten kunnen daar niet in de buurt van hun slachtoffers wonen, en ook voor moordenaars geldt er zo’n verbod. Maar in Nederland bestaat dat nog niet. Er is wel een gebiedsverbod, waardoor daders überhaupt niet in de buurt van hun slachtoffers mogen komen, maar dat is maar voor een bepaalde tijd. Daarna mogen de daders gaan wonen waar ze willen – óók in de buurt van hun slachtoffers.

Moordenaar vaak bekende

Dat is lastig, want bij moorden kennen de daders en de slachtoffers elkaar vaak – vaak gaat het om familie of vrienden. Daardoor komt het vaak voor dat de daders naar dezelfde plaats verhuizen als waar de familie van het slachtoffer ook woont. Volgens Slachtofferhulp zorgt dat voor veel onrust.

„Het is ingewikkeld”, stelt bestuurslid Victor Jammers in de krant. „Hoewel de dader iets vreselijks heeft gedaan, moet hij weer zijn plek in de samenleving vinden. Tegelijk staat dat op gespannen voet met de belangen van nabestaanden. Omdat we weten van deze problematiek laten wij een aantal juristen kijken wat er mogelijk is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Verbied moordenaar naast nabestaande te wonen’
Sluiten