Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 28 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Veel jonge kinderen hebben al gehoorverlies

Onderzoekers van het Erasmus MC luiden de noodklok vrijdag in een wetenschappelijke publicatie over gehoorverlies bij kinderen. In de publicatie valt te lezen dat circa 17,5 procent van de kinderen tussen de negen en elf jaar kampt met een verminderd gehoor.

„Alarmerend groot”, noemt onderzoeker Carlijn le Clerq het percentage kinderen dat kampt met gehoorverlies. Het zijn kinderen die nog niet de leeftijd hebben dat ze naar discotheken of festivals gaan. De nulmeting werd gedaan bij ruim 5000 jonge kinderen zonder klachten.

Hoewel het vaak gaat om kleine gehoorverliezen waar het kind niets van merkt, heeft 8 procent permanent gehoorverlies. Dat kan leiden tot slechtere schoolprestaties en een belemmering in de ontwikkeling van het kind. Van permanent gehoorverlies wordt gesproken bij een verlies van tenminste 15dB.

Verkoudheid

Een groot aantal gehoorverliezen is gelukkig tijdelijk en wordt veroorzaakt door een verkoudheid of oorontsteking.

Volgens Le Clerq wordt veel gesproken over gehoorschade en de gevolgen van harde muziek, maar wordt er te weinig gemeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel jonge kinderen hebben al gehoorverlies
Sluiten