Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 20 jul 2017

Vader Laura H.: ‘Mijn dochter is geen terrorist’

Het was zo’n jaar geleden groot nieuws: de 21-jarige Laura H. die met gevaar voor eigen leven vluchtte uit IS-gebied. Haar vader Eugène H. deed woensdagavond voor het eerst zijn verhaal op tv in een interview met EenVandaag.

Spectaculaire ontsnapping

Met de hulp van buitenlandse experts lukte het Eugène om zijn dochter te helpen om te ontsnappen uit Irak. Hij betreurt het feit dat zijn dochter door justitie wordt neergezet als de grootste terroristische dreiging van Nederland. „In werkelijkheid is ze een meisje van 21, met twee kinderen die haar heel hard nodig hebben om trauma’s te verwerken.”

Laura verbleef bijna een jaar in Raqqa en Mosul, twee oorlogssteden in het kalifaat van IS. Na haar spectaculaire ontsnapping, waarbij ze hulp kreeg van de Koerden, werd ze in juli 2016 aangehouden op Schiphol en achter de tralies gezet op de terroristenafdeling van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Daar zit ze nog altijd, in afwachting van haar rechtszaak. Donderdag staat Laura weer voor de rechter, die moet gaan bepalen of ze is teruggekomen met ‘een opdracht’ van IS of juist het slachtoffer is geworden van haar gewelddadige man, Jihadstrijder Ibrahim I.

Geen moslim meer

Volgens haar vader is Laura in de val gelopen. „Binnen anderhalve maand wist ze al: ik moet hier weg, dit komt niet meer goed. Vervolgens heeft ze een jaar lang met gevaar voor eigen leven pogingen gedaan om daar weg te komen.” Dat bevestigt Laura zelf, mede met haar veranderde uiterlijk: ze draagt geen hoofddoek meer en heeft zich naar eigen zeggen afgekeerd van de radicale islam.

Toch heerst er zowel bij justitie als bij de rechters nog twijfel aan deze transformatie. Maar, zoals haar advocaat Michiel Pestman tegen EenVandaag zegt: “Het wordt tijd dat ze wordt vrijgelaten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vader Laura H.: ‘Mijn dochter is geen terrorist’
Sluiten