Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 jul 2017 / 12:40 uur

Utrechtse gemeenteraad bakkeleit over vegahapquotum

In de Utrechtse gemeenteraad heerst momenteel nogal wat verdeeldheid over de vraag of er voortaan vegetarische borrelhapjes moeten worden geserveerd. Juist, ja.

Quotum voor vegasnacks

Als het aan de VVD ligt, wordt een ingediende motie die voorziet in vegasnacks ingetrokken. De fractie vindt het niet erg als er andere hapjes dan bitterballen komen, maar de voorgestelde quota vindt de partij te gortig, zo meldt het AD.

De Partij voor de Dieren nam het initiatief voor een quotum voor vegetarische en veganistische borrelhapjes op bijeenkomsten van de gemeente. Het voorstel was om bij alle bijeenkomsten die de gemeente organiseert minimaal 50 procent van de geserveerde hapjes vegetarisch of veganistisch te laten zijn. Het voorstel kreeg een meerderheid, onder meer D66 en GroenLinks stemden voor. De VVD is echter niet blij met de uitkomst en wil dat er donderdag opnieuw over de kwestie wordt gestemd.

Principekwestie

Tegenover Nu.nl stelt VVD-fractieleider Dimitri Gilisen dat bij de vorige stemming iedereen moe was: „De stemming was diep in de nacht, iedereen wilde naar huis”, zegt hij. Een variant op de vleessnacks vindt de partij prima, maar een quotum gaat de VVD te ver: „Nu gaat het om vegahapjes, maar straks gaan ze ook de barbecue, vuurwerk of autorijden verbieden.” Een principekwestie dus.

De initiatiefnemers snappen weinig van de commotie. Volgens fractieleider Eva van Esch van de Partij voor de Dieren is er niets aan de hand: „Mensen die vegetarische hapjes willen, hebben nu die keuze. Er blijven nog genoeg bitterballen op de schaal liggen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Utrechtse gemeenteraad bakkeleit over vegahapquotum
Sluiten