Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 12 jul 2017 / 09:56 uur

‘Moslims schamen zich kapot voor schadevergoeding’

Er was de afgelopen maanden veel over te doen: de rechtszaak rondom de kinderen van de Haagse Maria Montessorischool die de schoolfoto misten vanwege het Offerfeest. Maandag werd bekendgemaakt dat het gezin 500 euro schadevergoeding krijgt toegewezen van de rechtbank Den Haag. Volgens de rechter maakte de school onderscheid tussen leerlingen en dat mag niet.

Schrijver Özcan Akyol liet in een column in het AD al goed blijken het niet eens te zijn met de moeder: „Als het allemaal zo belangrijk was, had de moeder tijdens het Offerfeest best een momentje kunnen pakken, louter voor de foto. Ze koos voor het mediacircus én het geld.r Bij Jinek was hij samen met oud PVV’er Arnoud van Doorn te gast om te discussiëren over de kwestie.

‘Islamitische ouder heeft ook rechten’

De bekeerde Van Doorn gaf aan alle begrip te hebben voor de gang naar de rechter, Volgens hem getuigen de negatieve reacties op social media juist van het belang van de rechtszaak: „Die repercussies en bagger op social media laten zien dat het nodig is. Als je de stap naar de rechter maakt als islamitisch gezin, valt iedereen over je heen”, stelt Van Doorn.

Maar werkt de stap van het gezin juist niet averechts voor de moslims in Nederland, vraagt Akyol zich af. „Ik heb tientallen mails gehad van moslims die de schadevergoeding willen betalen, omdat ze zich kapot schamen.” Hij stelt Van Doorn dan ook de vraag of hij denkt dat het gezin een dienst aan de moslims in Nederland heeft bewezen. „Blijkbaar moeten mensen wennen aan het mondig worden van moslims. Dat heeft de oude generatie nooit gedaan”, vindt Van Doorn.

Openbare school

Ook het feit dat het om een openbare school ging, bleek een punt van discussie voor de mannen „Wat deze moeder wilde is gewoon eerlijke behandeling van alle leerlingen. Een openbare school weet wanneer belangrijke feestdagen zijn en 8 procent van de bevolking is moslim”, stelt Van Doorn.

Akyol stelt echter dat de kinderen beter naar een islamitische school kunnen gaan als deze gebruiken zo belangrijk zijn voor hen. „Hoeveel feestdagen zijn er van de verschillende stromingen in samenleving? Nu kan iedereen op elk moment vrij vragen en als er dan een evenement is waar zij niet aan kunnen deelnemen, kunnen ze blijkbaar naar de rechter gaan.”

Wat de moeder wel had moeten doen volgens Akyol? Overleggen met de schoolleiding en uitleggen dat ze gekwetst zijn. Maar ook daar kunnen de twee gasten het niet over eens worden: „De moeder was niet naar de rechter gegaan als ze er samen uit hadden kunnen komen”, aldus Van Doorn.

De conclusie van de avond? „De kampen zijn verdeeld”, aldus Jinek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Moslims schamen zich kapot voor schadevergoeding’
Sluiten