Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 26 jul 2017 / 14:40 uur

Trump: transgenders niet welkom in Amerikaans leger

In het Amerikaanse leger zullen geen transgenders meer toegelaten worden. Dat meldt president van de VS Donald Trump woensdag op Twitter.

Naar eigen zeggen heeft Trump overlegd met zijn generaals en militaire deskundigen, waaruit de beslissing is voortgekomen om transgenders op geen enkele post in het leger toe te laten.

„Ons leger moet gericht zijn op beslissende en overweldigende overwinningen en kan niet worden geremd door de enorme medische kosten en de ontwrichting die transgenders in het leger met zich mee zouden brengen”, aldus Trump op Twitter over de reden van zijn besluit.

Deze beslissing gaat dwars in tegen het het beleid van Trumps voorganger Barack Obama, die ervoor vocht om transgenders wel openlijk in het Amerikaanse leger te laten dienen. Echter kondigde secretaris van defensie James Mattis vorige maand aan dat het aannemen van transgenders in het leger nog een half jaar zou worden uitgesteld.

Vechten voor de LGBT-gemeenschap

Ruim een jaar geleden stak Trump op Twitter transgenders nog een hart onder de riem aan te kondigen dat hij voor de LGBT-gemeenschap zou vechten.

Volgens Aaron Belkin, directeur van het Palm Centre, een instituut dat seksualiteit bestudeert in het leger, is deze beslissing juist schadelijk voor het leger. Hij benoemt in gesprek met de BBC het Amerikaanse ‘don’t ask, don’t tell-beleid’ dat homo’s en lesbiennes verbood open te zijn over hun geaardheid.

„Het is niet duidelijk waarom de president dit beleid nu voor transgenders wil invoeren, terwijl uit bewijs blijkt dat tolerant beleid het goed is voor het leger en discriminatie juist niet”, aldus Belkin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump: transgenders niet welkom in Amerikaans leger
Sluiten