Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 24 jul 2017 / 13:29 uur

Treitervlogger niet vervolgd, moet excuusvlog maken

Ismail Ilgün, die vorig jaar veel opschudding veroorzaakte vanwege zijn vlogs uit de Zaanse wijk Poelenburg, wordt niet vervolgd. De ‘treitervlogger’ filmde zijn leven in de wijk, waar hij met een groep jongeren rond een winkelcentrum hing. Zij zorgden voor veel onrust; voorbijgangers werden geïntimideerd en beledigd, en ook keerden de jongeren zich tegen de politie. Er werd onder meer met stenen naar de politie gegooid.

Excuusvlogs

Het OM vindt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer opruiing en belediging van het openbaar gezag, maar vindt dat hij niet voor de rechter hoeft te komen. In ruil daarvoor moet hij excuusgesprekken gaan voeren met de politie en de inwoners van de wijk. Ook moet hij via vlogs zijn excuses aanbieden aan agenten en de wijk.

De politie heeft in september de woning van Ilgün doorzocht. Daarbij werd een camera en andere apparatuur in beslag genomen. Het OM wil dat hij ook afstand doet van deze spullen.

Leven gebeterd

Als Ilgün instemt, wordt hij dus niet vervolgd. Het OM houdt rekening met dat hij nog jong is, en zijn leven heeft gebeterd. Het afgelopen jaar heeft Ilgün meerdere keren gezegd dat hij spijt heeft van wat hij in zijn vlogs heeft gedaan. Daarnaast is hij niet teruggevallen in zijn oude gedrag, en is hij uit zichzelf een gesprek aangegaan met de wijkagent. Ilgün heeft bovendien zelf geen geweld gebruikt of wapens in de vlog laten zien – hij filmde wel hoe anderen dat deden.

Daarnaast zet hij zich tegenwoordig ‘op een goede manier in voor de maatschappij’, aldus het OM. Ilgün maakt sinds een paar maanden vlogs over achterstandswijken voor het Algemeen Dagblad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Treitervlogger niet vervolgd, moet excuusvlog maken
Sluiten