Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 jul 2017 / 13:50 uur

‘Tjetsjenen heropenen jacht op homo’s en bi-mannen’

In Tsjetsjenië gaat de jacht op homo’s en biseksuele mannen weer heropend worden, dat schrijft de Britse LGBT-nieuwssite PinkNews. Eerder dit jaar was er ook al een klopjacht in de autonome Russische staat.

Noodkreet

Enrique Torre Molina woordvoerder van All Out, het Russische LGBT-netwerk, maakte er melding van. „Meerdere Tsjetsjenen hebben ons gecontacteerd met de noodkreet dat de arrestaties opnieuw zijn begonnen."

„Bijna honderd dagen geleden werd bekend dat de Tsjetsjeense autoriteiten op homo’s jagen", zegt Molina. „Meer dan honderd mannen werden opgespoord, gearresteerd en gemarteld, enkel en alleen omdat ze (verondersteld) homo waren. Minstens zes mensen lieten het leven. Anderen, die er dikwijls extreem slecht aan toe waren, keerden terug naar hun families; die werden op hun beurt aangemoedigd om de mannen alsnog te doden."

All Out hoopt op steun vanuit de andere landen, die president Vladimir Poetin dit weekend ontmoette in Hamburg. „Wij roepen de G20-leiders op om druk te zetten op president Poetin. Hij moet een onmiddellijk einde van de arrestaties van homomannen in Tsjetsjenië bevelen. Ook moet hij een volledig, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek instellen naar de misbruiken die al hebben plaatsgevonden."

Kidnappingen

Toen eerder dit jaar er al een kloptjacht op homo’s plaatsvond in Tsjetsjenië, kwamen er berichten naar buiten over kidnappingen, martelingen en concentratiekampen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Tjetsjenen heropenen jacht op homo’s en bi-mannen’
Sluiten