Els Anker
Els Anker Nieuws 22 jul 2017 / 11:10 uur

Testen op hiv? Dat doe je gewoon vanuit huis

Vanaf komende week kun je jezelf testen op hiv. Bij gespecialiseerde apotheken in de grote steden is volgende week voor het eerst een thuistest te koop.

Dat meldt de NOS zaterdag. Eerder kon je je alleen buiten de deur laten testen, zoals bij de huisarts of een soa-poli van de GGD. Daar komt nu verandering in.

Onbetrouwbaar

De tests zijn vooral bedoeld voor mensen die opzien tegen een bezoek aan een arts. Online-tests zijn populair, maar zijn in Nederland illegaal en vaak onbetrouwbaar. Er is namelijk een groter risico op fouten, waardoor je onterecht een positieve of negatieve uitslag krijgt. Je gaat er vanuit dat je geen hiv hebt of je schrikt, terwijl dit niet nodig is.

Hiv is een virus dat je afweersysteem verzwakt, waardoor je lichaam uiteindelijk niet meer in staat is ziekteverwekkers goed te bestrijden. Zonder behandeling leidt een hiv-infectie tot een ernstige verzwakking van je afweer, oftewel aids.

Seks

Volgens het Aidsfonds zijn er circa 23.000 mensen met hiv in Nederland. Jaarlijks komen daar zo’n 900 nieuwe gevallen bij. Bijna twee derde daarvan zijn mannen die het virus hebben opgelopen via seks met andere mannen.

Toch weten naar schatting 2.800 mensen in Nederland niet dat zij het virus bij zich dragen. Zij kunnen niet alleen anderen infecteren, maar lopen ook het risico te laat bij de dokter terecht te komen om nog goed behandeld te worden. Jaarlijks sterven meer dan 100 mensen aan de gevolgen van hiv en aids.

Doe-het-zelf

Het Aidsfonds en de GGD zijn positief over de doe-het-zelf-test, maar benadrukken dat het belangrijk is dat de voorlichting rond de thuistest goed moet zijn geregeld. Kopers van de test moeten bijvoorbeeld op het hart gedrukt krijgen dat zij meteen naar een arts moeten voor een bevestigingstest als zij volgens de uitslag seropositief zijn.

„Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om duidelijk te maken dat deze test pas zo’n drie maanden na de infectie duidelijkheid geeft", aldus de Amsterdamse apotheker Taco van Witsen tegen de NOS. „Heb je kort geleden risico op hiv gelopen, dan is deze test niet geschikt."

Meer weten?

Reageer op artikel:
Testen op hiv? Dat doe je gewoon vanuit huis
Sluiten