Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 19 jul 2017

Studente steelt van Auschwitz voor kunstproject

Een Israëlische student heeft toegegeven dat zij voorwerpen heeft gestolen van concentratiekamp Auschwitz voor haar kunstproject. Haar grootouders overleefden de Holocaust.

De 27-jarige Rotem Bides bezocht het voormalige Nazi-Duitsland kamp in Polen meerdere keren en nam steeds spullen mee, waaronder ironisch genoeg ook een bord dat mensen verbiedt iets mee te nemen.

Voorzorgsmaatregelen

De studente handelde uit voorzorg, vertelde zij aan de Israëlische krant Yedioth Ahronoth. Met haar kunstproject wilde ze voorkomen dat de Holocaust over enige tijd in „een mythe zou veranderen.” Het Auschwitz-Birkenau museum was echter niet onder de indruk van haar actie. „Dit is pijnlijk, schandelijk en respectloos”, meldde het museum vandaag in een tweet.

De objecten die de jonge vrouw meenam uit Auschwitz, waaronder glasscherven, schaaltjes en een metalen schroef, waren onderdeel van haar afstudeerproject in Jeruzalem. Aan de Israëlische krant vertelt zij dat het voelde als iets dat ze moest doen: „Miljoenen mensen werden vermoord op basis van de morele wetten van een bepaald land, onder een bepaald regime. Als dat wetten zijn, kan ik naar Auschwitz gaan en me gedragen naar mijn eigen wetten.”

„Ik zeg niet dat ik het mag doen omdat mijn opa in Auschwitz heeft gezeten. Ik stel simpelweg vragen”, benadrukt de studente. „Ik ben bang dat als alle overlevenden er straks niet meer zijn, de Holocaust een soort mythe zal worden, iets dat niet meer kan worden waargenomen en begrepen.”

De Israëlische kunstenares Michal Na’aman moest het werk van Bides beoordelen. Tegen de krant zei zij niet te zien wat er mis mee is. „Zoals ik het zie, is het haar gelukt om een unieke ontmoeting te creëren tussen kunst en een gebeurtenis uit het verleden waar al veel woorden, symbolen en representaties aan te pas zijn gekomen.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er voorwerpen vanuit het voormalig concentratiekamp zijn meegenomen. Zo probeerden dieven in 2009 het bekende ‘Arbeit macht frei’-bord mee te nemen en trachtte een lokale Israëlische politicus in 2011 verschillende spullen mee te nemen. Beide keren werden de dieven gepakt en kwamen de voorwerpen weer op de juiste plek terecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studente steelt van Auschwitz voor kunstproject
Sluiten