Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 25 jul 2017 / 04:38 uur

Speurtocht MH370 levert nieuwe info oceaanbodem op

Het blijft nog altijd een van de grootste mysteries in de luchtvaartgeschiedenis: wat is er gebeurd met de Boeing 777 met vluchtnummer MH370 van Malaysia Airlines? Het toestel is na vele zoektochten nog steeds niet teruggevonden, maar tijdens de zoektocht naar het vliegtuig hebben onderzoekers wel een andere ontdekking gedaan.

Schat aan informatie

Tijdens de zoektocht in de Indische Oceaan werd een van de meest afgelegen delen van de oceaan in kaart gebracht. De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro en het Australische Transport Safety Bureau zijn de eerste die het gebied van ruim 120.000 vierkante kilometer zo uitvoerig hebben bekeken met geavanceerde sonarapparatuur.

Boeing 777 verdween op 8 maart 2014 van de radar, aan boord zaten 239 mensen. De zoektocht naar het vliegtuig is inmiddels gestaakt, wel zijn er enkele brokstukken terug gevonden die waren aangespoeld op de eilanden Mauritius, het Franse Réunion en een eiland voor de kust van Tanzania.

Meer informatie over Mars dan over de oceaanbodem

In het zoekgebied rondom Australië bleken onder het wateroppervlak bergen te liggen die hoger zijn dan de Mount Everest, honderden kilometers lange valleien, vulkanen en breukzones. Dat meldt de NOS. Ook werd ontdekt dat de zeebodem op sommige plekken meer dan 40 miljoen jaar oud is, verder werd er een aantal scheepswrakken gevonden. De onderzoeksgegevens worden nu verwerkt in kaarten voor bijvoorbeeld Google Maps.

Er is tot nu toe weinig bekend over de oceaanbodem, slechts 10 tot 15 % van alle oceanen op aarde is in kaart gebracht en eigenlijk weten we nog meer over Mars dan over de oceaanbodem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Speurtocht MH370 levert nieuwe info oceaanbodem op
Sluiten