Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Scaramucci zet staf rondom Trump op zijn kop

Anthony Scaramucci werd vorige week vrijdag door Donald Trump benoemd tot de nieuwe communicatiedirecteur binnen de staf van de Amerikaanse president. Zijn aanstelling leidde al in een week tijd tot twee ingrijpende veranderingen in het Witte Huis.

Vertrekken

Allereerst vertrok haast onmiddellijk Sean Spicer. De woordvoerder van Trump trok weliswaar vrijwillig de deur achter zich dicht, maar de reden hiervoor was wel Scaramucci. Hij kon zich namelijk niet vinden in de aanstelling van zijn nieuwe collega en besloot zodoende op te stappen.

Hoewel de relatie tussen Trump en Spicer niet optimaal was, verloor Trump op deze manier wel een van zijn trouwste medewerkers. Spicer stond er namelijk om bekend om de president door dik en dun te steunen, zelfs als de feiten hem tegenspraken. Zo verkondigde Spicer even na de inauguratie van de 45e president van de Verenigde Staten dat er meer mensen aanwezig waren bij de happening dan acht en vier jaar eerder toen zijn voorganger Barack Obama werd ingewijd.

Al snel werd Sarah Huckabee-Sanders gepresenteerd als de vervanger, maar het bleek slechts een begin. Vrijdag werd namelijk dat stafchef Reince Priebus niet langer de perschef is. Hoewel Trump al langer twijfelde over zijn functioneren – en het volgens enkele al een tijdje bekend was dat Priebus (die zelf claimt opgestapt te zijn) zou ontslagen worden – kan het vertrek niet los gezien worden van de komst van Scaramucci. Hij noemde de man die uiteindelijk slechts een week zijn collega was in een interview een ‘verneukte paranoïde schizofreen’. Volgens Scaramucci zou hij bovendien informatie gelekt hebben naar een journalist.

Grove quotes

Overigens was Priebus (inmiddels alweer opgevolgd door John F. Kelly) niet de enige die in dat gesprek met The New Yorker grof werd aangepakt. Zo zei Scaramucci: „Ik ben geen Steve Bannon (adviseur van Trump, red.), ik probeer niet aan mijn eigen lul te zuigen.”

Ook tegenover CNN had hij een zeer opmerkelijke quote voor iemand in zijn functie. „Er is een Italiaans gezegde: de vis stinkt van zijn kop tot zijn staart. En ik weet dat er maar twee vissen zijn die niet stinken, en dat zijn ik en de president." Ook liet hij zich ontvallen dat hij iedereen zou vermoorden, die informatie zou lekken.

Echtscheiding

Zijn privé-situatie heeft inmiddels ook onder zijn werk te lijden. Zijn echtgenote Deidre Ball – die met haar 38 jaar, vijftien jaar jonger is dan haar man – heeft inmiddels een echtscheiding aangevraagd. De reden hiervoor is dat ze zich absoluut niet kan identificeren met de politieke ambities van haar echtgenoot. Vooral het gegeven dat hij voor Donald Trump werkt, schiet bij haar in het verkeerde keelgat.

Scaramucci heeft nog niet officieel gereageerd op het bericht, al twitterde hij vrijdag wel. „Laat burgers hierbuiten. Ik kan wel tegen een stootje, maar ik wil dat jullie mijn gezin alleen noemen in jullie gebeden en verder niet." Ball en Scaramucci zijn nu drie jaar getrouwd en hebben samen twee kinderen.

Hup Hillary

Dan is er nog iets. Scaramucci was nog niet zo lang geleden, geen enorme fan van Trump. De afgelopen dagen is hij druk bezig geweest om tweets, waarin de republikein niet positief uit de verf kwam, te verwijderen. Zo stond er een tweet tussen, waarin hij Hillary Clinton aanmoedigde en een waarin er aangedrongen werd op een afname van het wapenbezit.

Zakenwereld

Scaramucci komt uit de zakenwereld. Hij richtte onder andere SkyBridge Capital op, waarvan de totale waarde op 12,5 miljard dollar (10,6 miljard euro) wordt geschat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Scaramucci zet staf rondom Trump op zijn kop
Sluiten