Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 18 jul 2017

President Tsjetsjenië wil MMA-gevecht tot de dood

Dat Ramzan Kadyrov, de omstreden president van Tsjetsjenië, van een potje knokken houdt, wisten we wel. Hij is bijvoorbeeld goede vrienden met kickbokser Badr Hari. Maar Kadyrov kijkt met enige afgunst naar de westerse vechters, die met alle eer strijken. Volgens de dictator zijn de Tsjetsjeense vechters namelijk de beste ter wereld.

Geen jury

Kadyrov heeft een eigen MMA-competitie opgericht, maar het Amerikaanse UFC wordt als de sterkste klasse wordt gezien. Onterecht, volgens Kadyrov. „Vroeg of laat wordt duidelijk dat hier de beste vechters in de kooi staan”, zegt hij in een interview met met Real Sports van HBO.

En Kadyrov heeft wel een idee hoe hij dat gaat aantonen: hij daagt de vechters van de UFC uit voor een gevecht tot de dood. „Geen jury en het gevecht kan niet worden stilgelegd. Dan zal iedereen zien dat wij de beste vechters hebben”, aldus Kadyrov. „Zo’n gevecht zal wel een flink spektakel opleveren.” Hij denkt dat zijn vechters zo’n strijd sowieso zullen winnen, omdat zij zijn gehard door de jarenlange oorlog in zijn land.

Vechten vanaf 15e

De meeste jongens in Tsjetsjenië zijn opgegroeid met oorlog; de Tsjetsjenen wilden zich afscheiden van Rusland, wat tot een jarenlange burgeroorlog leidde. „Ik vecht al vanaf mijn vijftiende”, zegt Kadyrov daarover. „Ik weet wat oorlog is. Ik ben een goede soldaat en strateeg. Ik houd van vechten.” Hij zou zelf graag aan zo’n leven-op-dood-gevecht mee willen doen. „Ik zou het geweldig vinden om in een gevecht te overlijden.”

Volgens Khusein Khaliev, een 28-jarige vechter uit de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, klopt het dat de Tsjetsjeense vechters voordeel hebben dat ze zijn opgegroeid in oorlog. „Ik heb de bombardementen gezien. De lijken op de grond. Alle gebouwen om mij heen waren compleet verwoest. Er was geen enkel appartement dat niet door een raket was geraakt. Als ik me voorbereid op een gevecht, bedenk ik mezelf dat mijn tegenstander niet heeft gezien wat ik wel heb gezien. Ik ben taai gemaakt door de oorlog.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
President Tsjetsjenië wil MMA-gevecht tot de dood
Sluiten