Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 10 jul 2017 / 04:00 uur

Pas op voor onveilige wifi op vakantie

Driekwart van de Nederlanders maakt op het vakantieadres onveilig gebruik van openbare wifi.

Wat is er aan de hand?

Uit het Norton Wi-Fi Risk Report blijkt dat bijna negen op de tien consumenten hun gegevens of privacy in gevaar brengt tijdens het gebruik van openbare wifi. De belofte van gratis data betekent dat veel mensen onvoorzichtig zijn met hun digitale geheimen. Of het nu gaat om het wachtwoord van een bankrekening of het aanmelden op persoonlijke e-mailaccounts, men deelt veel en bijna alles op openbare wifi. De privégegevens op persoonlijke apparaten zijn via onbeveiligde netwerken heel toegankelijk voor hackers.

Waarom letten we niet beter op?

Drie op de vijf consumenten denkt dat hun persoonlijke informatie veilig is wanneer hij of zij openbare wifi gebruikt. We kunnen een sterk, gratis wifi-netwerk niet weerstaan, blijkt uit het onderzoek. We hunkeren naar non-stop connectiviteit. Ruim een derde van de consumenten wil niet meer dan een paar minuten wachten om verbinding te maken met een wifi-netwerk of te vragen naar het wachtwoord wanneer ze aankomen bij een vriend, café, hotel of andere locatie. Een kwart zegt toegang te hebben tot wifi zonder de toestemming van de ’wifi-eigenaar’ en een op de zestien heeft weleens het wachtwoord geraden of gehackt om toegang te krijgen.

Hoe belangrijk vindt de consument wifi op reis?

Toegang tot een sterk wifi-netwerk is de doorslaggevende factor om te kiezen voor een vakantiehuis of hotel (58 procent), een vertreklocatie zoals een vliegveld of station (32 procent), een horecagelegenheid (27 procent) of een luchtvaartmaatschappij (30 procent). Meer dan twee op de vijf mensen van ’generatie Z’ – de generatie na de millennial – wil hun updates en foto’s altijd kunnen blijven delen op sociale media. Daarnaast geeft 41 procent van de ondervraagden aan dat de belangrijkste reden om verbonden te blijven het gebruik van GPS of kaarten is om de weg te vinden.

Verandert er iets nu roaming niet meer zo duur is?

Ondanks de recente Europese wetgeving waarbij de kosten van dataroaming binnen de EU zijn afgeschaft, geeft drie op de vijf Europeanen aan openbare wifi te blijven gebruiken om te voorkomen dat zij hun maandelijkse datalimiet overschrijden (37 procent). Dit geldt vooral wanneer er wordt gereisd.

Wat kun je doen om veiliger te surfen?

Een van de beste manieren is het gebruik van een Virtual Private Network (VPN). VPN’s zorgen voor een ‘veilige tunnel’ voor het versturen en ontvangen van gegevens tussen apparaten en het internet. Ten tweede: Let op https. Een website is veilig als er ‘https’ in de URL staat met een klein slotje ernaast. Let wel op dat de netwerkverbinding ook veilig is. Ten slotte: Denk goed na voordat je bijvoorbeeld wachtwoorden invoert of foto’s plaatst via openbare wifi-netwerken. Zorg ervoor dat ’delen op apparaten’ uitschakelt staat om er zeker van te zijn dat de informatie veilig blijft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pas op voor onveilige wifi op vakantie
Sluiten