Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 10 jul 2017 / 19:30 uur

‘Overlastgevende asielzoekers krijgen avondklok’

In een voormalige jeugdgevangenis in Amsterdam worden overlastgevende asielzoekers opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers maakte maandagavond tijdens een bijeenkomst met de buurtbewoners bekend dat er een avondklok gehanteerd gaat worden.

De deuren van het gebouw worden elke avond om 10 uur gesloten, meldt De Telegraaf. Deze maatregel moet voorkomen dat de asielzoekers overlast gaan plegen in hun nieuwe omgeving. De poorten van het terrein gaan in de loop van de ochtend weer open.

Onbegrip

Het bericht dat de overlastgevende asielzoekers in de voormalige jeugdgevangenis in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt geplaatst zouden worden, kon rekenen op veel onbegrip bij buurtbewoners. Het COA gaf eerder nog aan dat het sluiten van de poorten van het asielzoekerscentrum ’s nachts geen optie zou zijn, maar blijkbaar is die mogelijkheid er toch.

In de Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie is plek voor ongeveer 50 asielzoekers die voor overlast zorgen. Asielzoekers vanuit het hele land komen naar de EBTL en kunnen hier maximaal drie maanden blijven. Op deze locatie gelden strengere huisregels.

De asielzoekers die terechtkomen in de EBTL zijn niet de mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf, maar degenen die zich schuldig maken aan intimidatie, agressiviteit, intimidatie en vernielingen. Ook asielzoekers die homoseksuelen discrimineren kunnen terechtkomen op de plek. Het COC wilde juist homoseksuele vluchtelingen naar een veilige opvanglocatie sturen, maar dat zag het COA totaal niet zitten.

VluchtelingenWerk plaatst haar vraagtekens bij de EBTL. Ze vragen zij af hoe het COA beslist welke mensen naar deze plek moeten, omdat het niet gaat om asielzoekers die veroordeeld zijn voor een misdrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Overlastgevende asielzoekers krijgen avondklok’
Sluiten