Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 jul 2017 / 09:43 uur

‘Orgie van geweld’ in Hamburg ook na vertrek G20

Hoewel de G20-top in Hamburg zaterdag werd afgesloten, gingen de rellen in de Duitse havenstad de nacht erna ‘gewoon’ door. Vooral in de wijk Schanzenviertel was het voor de derde opeenvolgende nacht weer raak en stonden de demonstranten en de politie tegenover elkaar.

Reltoeristen

Maar volgens de Duitse kranten zijn niet alleen de demonstranten aanwezig. Er wordt gesproken over zogenaamde reltoeristen die vrolijk selfies maakten bij de onregeldheden. Volgens Die Frankfurter Allgemeine Zeitung zijn die bijeengekomen een orgie van geweld te vieren.

De gewelddadige protesten volgden nadat er zaterdag andermaal eerst een vreedzame tocht was gehouden tegen de G20-top. De demonstranten waren tegen de aanwezigheid van Donald Trump (Verenigde Staten) en Reccip Erdogan (Turkije). Zij menen dat ze als een verenigd Europa een stuk verder komen.

Links Hamburg

Hamburg is een zeer linkse stad, zo blijkt alleen al als je kijkt naar de gemeenteraad. De sociaal-democraten van de SPD hebben in Hamburg namelijk een absolute meerderheid. Als dat niet overtuigend genoeg is, dan zijn er nog de fans van St. Pauli (de een na grootste voetbalclub van Hamburg). Deze aanhangers presenteren zichzelf als zeer links, anti-facistisch en anti-racistisch. Wanneer rechts georiënteerde politieke figuren sympathie (of erger) tonen voor de club, slaan ze dit op niet misverstane wijze af. En dat gaat voorbij de Duitse landsgrenzen. Zo werd ook de Nederlandse GeenPeil-politicus Jan Dijkgraaf bedreigd nadat hij op een foto verscheen met een trui van de club.

Goede locatie?

In Duitsland is er dan ook twijfel over de vraag of de G20-top wel in de noordelijk gelegen stad had moeten worden gehouden. Zo is er ook vanuit de politiebond veel kritiek. Vooral de Beierse afdeling is niet blij met het feit dat het agenten vanuit het zuiden van het land naar het noorden moest sturen richting zo’n gevaarlijke situatie. „Onze mensen moesten voor lijf en leden vrezen." In totaal raakten er meer dan tweehonderd agenten gewond bij de rellen, die leidden tot zeker 143 aanhoudingen.

De minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Mazière (CDU), stelt echter dat ze de locatie van een dergelijke top niet zouden moeten laten bepalen door demonstranten. Zijn collega Sigmar Gabriel (SPD) van Buitenlandse Zaken stelt daarentegen dat het imago van Duitsland nu wereldwijd beschadigd is.

Besproken

Tijdens de G20-top stond vooral de klimaatverandering centraal. Buiten Amerika gaven alle landen aan zich aan het klimaatverdrag van Parijs te willen houden. Wel beloofde Trump om samen te werken met andere landen om ze op schonere en efficiëntere wijze aan fossiele brandstoffen te helpen. Daarnaast zullen ze ook geholpen worden bij het inzetten van hernieuwbare energie. De Franse president Emmanuel Macron kondigde bovendien aan dat er aan het eind van dit jaar een nieuwe top in zijn land gehouden zal worden, waarin de voortgaan van het verdrag besproken zal worden.

Wel kwam er een akkoord over een vrijhandel, al kwam er ook daar wel een compromis in richting de VS. Ook was er snel een akkoord over terrorismebestrijding, dat volgens alle landen harder moet worden aangepakt. Daarnaast werden de situaties in verschillende conflictgebieden zoals Syrië, maar ook Oekraïne besproken. Over Syrië kwamen Trump en de Russische president Vladimir Poetin tot een overstemming wat betreft het staakt-het-vuren.

Een van de belangrijkste punten waarop er geen akkoord kwam, is de migratie en het plan om de mensensmokkel aan te pakken, een paradepaardje van de Europese Unie. Volgens China en Rusland was dat geen onderwerp dat besproken diende te worden tijdens de G20.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Orgie van geweld’ in Hamburg ook na vertrek G20
Sluiten