Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 12 jul 2017 / 16:57 uur

Nederlandse Syriëstrijder rapt: Ik kom ooit terug

Een groep van 190 Nederlanders is naar Syrië afgereisd om zich aan te sluiten bij IS, maar niet allemaal zijn ze van plan om daar te blijven. Marouane B. kondigde onlangs al aan terug te willen keren en nu heeft hij er zelfs een rapnummer over geschreven en uitgebracht.

Ik Kom Ooit Terug

Afgelopen nacht stuurde hij Ik Kom Ooit Terug al naar diverse crimemedia en inmiddels is de track ook op YouTube te beluisteren. „Ik kom ooit terug, maar maak je niet druk. Ik ben op de vlucht”, zo luiden de belangrijkste regels uit het refrein. Verder gaat het ook over de rechtszaak waar hij en negen andere medestrijders terechtstaan voor het deelnemen aan een terroristische organisatie.

https://www.youtube.com/watch?v=syD6_1q0Z8M

Zijn advocaat Barbara Klunder heeft inmiddels bevestigd dat het nummer (en het account waarvan het verzonden is) echt van hem is. Verder wil ze geen commentaar geven op de track en de achterliggende gedachte van B. hierbij.

Open brief

Anderhalve week geleden kwam B. ook al in het nieuws, toen hij een brief schreef aan de rechter waarin hij pleit voor een normale terugkeer. „Een aantal jaren geleden ben ik met een broeder naar Syrië vertrokken. Ik ben er heen gegaan om de kinderen, vrouwen en mannen te helpen die worden geterroriseerd door de tiran Assad. Eenmaal aangekomen in Syrië hebben ik en mijn broeder zich aangesloten als soldaten bij een strijdende partij. (…) Is het strafbaar wat ik doe? (een bevolking beschermen). Dit vraag ik me af, want het leger waar ik in zit wil Assad afzetten. De meeste slachtoffers in Syrië vallen door Assad, zelfs adDawlah al-Islāmiyah fī ‘l-ʿIrāq wa-sh-Shām heeft minder burgers (per ongeluk) gedood.”

Verder schreef hij dat hij terug in Nederland zijn onschuld zal bewijzen, als hem die terugkeer gegund is. „Mocht ik overlijden dan ga ik ervan uit dat jullie mij, mijn familie en vrienden niet met rust zullen laten en door zullen procederen. Daarom wil ik op deze manier mijn laatste woord geven namelijk: dat ik onschuldig en trots ben, want ik heb mijn leven gegeven om andere te beschermen. Mocht ik overleden zijn besef dan dat ik glimlachend sterf, want een glimlach om een nederlaag is een eindoverwinning.”

Spijtbetuigers

Overigens is B. niet de enige Syriëganger die aangekondigd heeft terug te willen komen naar Nederland. Zakariyya D. heeft namelijk diezelfde wens. Volgers experts zou Nederland meer moeten doen om spijtbetuigers uit Syrië weer op te vangen. „Nederland, stel je op als winnaar, regel iets voor de verliezers nu het kalifaat instort, en laat ze zich hier voor hun daden tegenover de rechter verantwoorden”, zei hoogleraar contraterrorisme aan de Universiteit Leiden onlangs tegenover NRC Handelsblad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse Syriëstrijder rapt: Ik kom ooit terug
Sluiten