Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 20 jul 2017

Nabestaanden MH17 zijn boos op AD-columniste

Update: Hanina Ajarai heeft spijt van haar column.

Nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 hebben boos en verdrietig gereageerd op de column van Hanina Ajarai in het AD van donderdag. Daarin schrijft ze geen moment te hebben getreurd om de 298 slachtoffers.

„Drie jaar na dato is er nog steeds nieuws te melden. Over het onderzoek naar de daders natuurlijk maar ook, zoals een paar dagen geleden, over de onthulling van het MH17-monument ter nagedachtenis van de slachtoffers”, staat in de column. „Ik moet bekennen: op emotioneel niveau doet het mij niets. Helemaal niets. Ik heb geen seconde getreurd om de slachtoffers, ik ben niet geïnteresseerd in het onderzoek en de rechtszaak en ik sla de meeste berichtgeving over de MH17 over.”

https://twitter.com/4funOldenzaal/status/887965422603165696

Terwijl het nieuws rond Ajacied Abdelhak Nouri haar wel enorm aangreep. Ajarai vraagt zich in haar column af waarom. „Ik begrijp er zelf ook niks van. Waarom rouw ik wel om Nouri en niet om MH17? Is het omdat Nouri moslim is? Een Marokkaanse Nederlander net als ik? Omdat het mijn broertje had kunnen zijn? En Nouri’s moeder mijn moeder had kunnen zijn?”

Moederhart

In de laatste zin van de column gist ze naar het antwoord. „Misschien is het gewoon mijn moederhart dat uiteindelijk bepaalt wie het meest betreurenswaardig is.” Ze wist dat haar schrijven veel stof zou doen opwaaien. „Deze bekentenis is niet bedoeld om te provoceren of iemand te kwetsen, ook al kan ik de scheldkanonnades die zullen volgen op deze column wel vast uittekenen.”

En zo geschiedde. Op social media werd massaal verontwaardigd gereageerd, ook door nabestaanden van de slachtoffers die om het leven kwamen tijdens hun vlucht met MH17:

https://twitter.com/GNellieNLD/status/887954404103639040

Tegenover Omroep West liet Hans de Borst, wiens dochter van 17 jaar oud omkwam bij de vliegramp, weten dat de column hem verdriet deed. Ook hij beschuldigt Ajarai van scoren over de hoofden van slachtoffers en nabestaanden.

Omroep West vroeg ook Jan ‘t Hart, adjunct-hoofdredacteur van het AD, om een reactie. „Het is mijn mening niet, zeker niet. Ook niet van de krant. We hebben als krant juist altijd veel compassie getoond met de slachtoffers en nabestaanden. Dat zullen we blijven doen. Maar Hanina is een columnist en zij beschrijft hier haar persoonlijke worsteling. Het is niet mijn worsteling, maar die van haar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Nabestaanden MH17 zijn boos op AD-columniste
Sluiten