Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 17 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

MH17: 4 Russische theorieën die elkaar uitsluiten

Een grote stalen wand, met daarin een oog waarin de namen van alle slachtoffers staan. Het monument voor rampvlucht MH17 is maandag onthuld, exact drie jaar nadat het vliegtuig uit de lucht werd geschoten. Er is nog altijd veel onduidelijk, mede omdat Rusland niet wil meewerken aan het onderzoek, en verwarring blijft zaaien.

In de Russische staatsmedia blijven propagandatheorieën opduiken wat er met MH17 zou zijn gebeurd. Ze spreken elkaar allemaal tegen, maar worden nooit gerectificeerd. We zetten vier van deze theorieën op een rij.

1. Het was een Oekraïens gevechtsvliegtuig

MH17 is een paar dagen uit de lucht geschoten, als het ministerie van defensie van Rusland met de verklaring komt dat het vliegtuig door een Oekraïense SU-25, een gevechtsvliegtuig, is neergehaald. Er zouden radarbeelden zijn, waarop te zien is hoe een SU-25 in de buurt van de MH17 vloog. Er doken satellietbeelden van op in de Russische media, zoals de afbeelding hieronder.

De neppe satellietfoto

Maar die foto bleek gefotoshopt. Het vliegtuig dat de MH17 voor moest stellen, bleek simpelweg te zijn gegoogeld en in de afbeelding geshopt. Foutje van de maker: hij plaatste een Boeing 767 in de afbeelding, terwijl MH17 een Boeing 777 was. De logo’s van Malaysia Airlines zijn daarnaast verkeerd geplaatst. De basis voor de foto was bovendien gewoon een foto van Google Maps (wat blijkt uit een wolk op de ‘satelliet’).

Voldoende aanwijzingen dat de foto nep is, dus.

2. Het was een Oekraïense buk

Rond dezelfde tijd kwam het Russische ministerie van defensie met een heel andere verklaring, die de vorige theorie direct uitsluit: het was een buk-raket, maar dan van Oekraïne.

Ook hier waren satellietfoto’s, nu van de buk-installatie in een gebied waar Oekraïense troepen het voor het zeggen hadden. En het Russische ‘onderzoek’ concludeert dat de MH17 werd neergehaald door een 9M38-buk – een type dat niet in gebruik is bij het Russische leger.

De satellietfoto waarop de Oekraïense buk te zien zou zijn

Maar ook deze satellietfoto’s bleken nep – de basis bleken ook Google Maps-printscreens. Er zijn bovendien resten van de raket gevonden, en die bleken van een type dat Rusland ook gebruikt.

3. Het was een Israëlische raket

Dit is wel een heel bijzondere theorie die door onder meer de Russiche tv-zender RT de wereld in werd geholpen: het vliegtuig zou door een Israëlische raket uit de lucht zijn geschoten.

Het bericht is gebaseerd op een rapport van experts op het gebied van veiligheid in de luchtvaart. Zij hebben de inslagen van de projectielen onderzocht, en kwamen tot de conclusie dat MH17 wel door een Israëlische lucht-luchtraket (die dus wordt afgeschoten door een vliegtuig of helikopter) moet zijn neergehaald. Wie die raket dan zou hebben afgeschoten, wordt niet duidelijk.

Een beeld uit het 'onderzoek'

Uit het bewijs van het internationale onderzoeksteam blijkt juist dat de MH17 door een buk-raket uit de lucht is geschoten.

4. Het was een bom van de CIA

En nog zo’n bijzondere verklaring: de CIA zou een bom in de cockpit van de MH17 hebben verstopt. Deze theorie is gebaseerd op ‘onderschepte’ gesprekken tussen twee spionnen van de CIA, die bespreken hoe voorbereidingen voor de aanslag verlopen. De gesprekken werden gepubliceerd door de Russische krant Komsomolskaya Pravda.

In totaal is er zeven minuten geluidsmateriaal van telefoongesprekken tussen de twee CIA-agenten. Maar het heeft er alle schijn van dat het gesprek in scène is gezet. De intonatie van de stemmen duidt er duidelijk op dat ze een script voorlezen.

Het is daarnaast duidelijk dat Engels niet de moedertaal van de bellers is – de ene spreekt in een accent dat wat weg moet hebben van Amerikaans, terwijl de andere een Britse tongval heeft, die steeds Amerikaanser wordt.

De bellers sluiten het gesprek soms af met ‘luck’ – in het Russisch een normale groet bij het afscheid nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
MH17: 4 Russische theorieën die elkaar uitsluiten
Sluiten