Els Anker
Els Anker Nieuws 1 jul 2017 / 08:19 uur

Meisjes denken positiever over moslims dan jongens

Nederlandse meisjes denken gemiddeld positiever over moslims dan jongens. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar moslimdiscriminatie dat demissionair minister Lodewijk Asscher vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. Van de ondervraagde jongeren denkt 85 procent van de meisjes positief over moslims en 70 procent van de jongens. Het onderzoek volgt op een vergelijkbare studie die vorig jaar werd uitgevoerd naar antisemitisme in Nederland.

Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek is dat ontmoetingen tussen niet-islamitische jongeren en moslims van grote invloed zijn op de beeldvorming van deze jongeren over moslims. Jongeren die in steden wonen zijn gemiddeld positiever dan leeftijdsgenootjes buiten de stad. Dat komt omdat ze doorgaans vaker contacten hebben met moslims. Jongens en meisjes zijn bovendien minder positief als ze denken dat moslims onverdraagzaam zijn ten opzichte van bijvoorbeeld homoseksuelen en vrouwen.

Zelfvertrouwen

Minister Lodewjik Asscher zegt het „zeer zorgwekkend” te vinden dat er een aanzienlijke groep jongeren is die een negatief beeld heeft. „Ik ben zeer verontrust over de sterke rol die vooroordelen hierin spelen”, aldus Asscher. „Het knaagt aan het zelfvertrouwen van mensen, als je elke keer weer op negatieve wijze wordt behandeld op basis van vooroordelen die bestaan over de gemeenschap waar je uit voortkomt.”

Uit het onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat onwetendheid en de rol van de media een belangrijke rol speelt in de beeldvorming. De jongeren die weinig tot geen contacten met moslims hebben, baseren hun weergave vooral op wat in de media over moslims wordt gezegd. Mensen die regelmatig met moslims omgaan, vinden de berichten in de media ook negatiever dan hun eigen ervaringen. Dat kan weer negatieve beelden versterken.

Daarnaast speelt ook opleidingsniveau een essentiële rol. Volgens de onderzoekers denken mbo-leerlingen vaker negatief over moslims dan jongeren op een ander opleidingsniveau.

Gelijke kansen

Asscher: „Discriminatie staat verbinding in de samenleving in de weg en kan indringende consequenties hebben voor persoonlijke levens. We staan voor een samenleving met gelijke kansen voor iedereen. Een samenleving waarin niemand wordt veroordeeld op afkomst, geloof of etniciteit, maar iedereen beoordeeld wordt op zijn of haar individuele gedragingen en kwaliteiten.”

Om discriminatie tegen te gaan neemt de overheid diverse stappen. Volgens Asscher vindt veel discriminatie op sociale media plaats. De Europese Commissie heeft daarom een gedragscode opgesteld met internetbedrijven als Facebook, Twitter en Google. Ook probeert het kabinet door middel van campagnes discriminatie op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en op het sportveld tegen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meisjes denken positiever over moslims dan jongens
Sluiten