Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 12 jul 2017

Man gedood door walvis na geslaagde reddingsactie

Een Canadees die tientallen bedreigde walvissen heeft gered nadat ze verstrikt raakten in visnetten, is kort na zijn laatste reddingsoperatie gedood. Door een walvis dus. Dat meldt Canadian Press.

Walvis redden

Joe Howlett ging maandag aan boord bij de oostkust van de Canadese provincie New Brunswick. Het doel: het redden van een walvis, een zogenaamde Noordkaper, die vast was komen te zitten in een stuk touw.

Er was haast bij de operatie, wist ook de man uit Campobello Island. In de afgelopen maand werden in de Golf van Saint Lawrence al zeven Noordkapers aangetroffen die levenloos voorbij dreven. Naar schatting zijn we wereldwijd nog maar zo’n 525 exemplaren van deze soort, wat betekent dat meer dan 1% van de totale bevolking in de afgelopen weken is omgekomen.

Archieffoto van een Noordkaper die verstrikt is geraakt in een vislijn. Foto: EPA.

Tragisch einde aan leven

Voor deze walvis liep het goed af. Maandag werd hij bevrijd uit het stuk touw, met dank aan Howlett. Luttele momenten later ging het echter alsnog mis, voor de redder welteverstaan: „Ze hadden de walvis helemaal losgemaakt en toen gebeurde er iets vreselijks. De walvis maakte een draai”, vertelt Mackie Green van het Campobello Whale Rescue Team tegenover Canadian Press.

De zoon van de omgekomen walvisredder deelde een foto van hem en zijn vader op zijn Facebookpagina: „Ik hou van je pa. Ik ga het missen om bij je te zijn, te lachen en herinneringen op te bouwen. Je bent de beste", aldus Tyler Howett.

I love you Dad I'm really going to miss just spending time with you laughing and making memories! You really are the best!❤️✌🏼

Gepostet von Tyler Howlett am Montag, 10. Juli 2017

Volgens Green heeft Joe Howlett in de voorbije jaren tientallen walvissen gered: „Joe zou niet willen dat we hierom stoppen. Hij was gek op dit werk. Er is geen fijner gevoel dan een walvis los te maken en te weten dat het goed met hem gaat.”

In een maand tijd werden zeven dode Noordkapers aangetroffen. Een team van experts probeert te achterhalen hoe zij om het leven zijn gekomen. In de afgelopen week zijn bij drie van de zeven walvissen necropsies uitgevoerd, in de hoop aanwijzingen te vinden. Uit de eerste onderzoeken zou blijken dat twee van de walvissen kneuzingen hadden en mogelijk gebotst zijn met een schip. Een derde lijkt weken vast te hebben gezet in een vistuig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man gedood door walvis na geslaagde reddingsactie
Sluiten