Merike Woning
Merike Woning Nieuws 23 jul 2017 / 14:35 uur

Macrons populariteit krijgt een knauw

Ondanks lovende kritieken die de nieuwbakken president van Frankrijk over zich heen kreeg, heeft de populariteit van Emmanuel Macron een deuk opgelopen. Uit een peiling van instituut Ifop, die zondag in de Journal du Dimanche verschijnt, blijkt dat ‘nog maar’ 54 procent van de Fransen tevreden is over de president, terwijl dat in juni van dit jaar nog 64 procent was. Macron is in mei geïnstalleerd.

Macron kwam de afgelopen meerdere malen positief in het nieuws. Denk maar aan de manier waarop de Franse president Donald Trump te kakken zette tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel. Macron pareerde de ongemakkelijke manier waarop Trump gewend was handen te schudden, door de hand van Trump langer vast te houden dan gebruikelijk is. De knokkels van beide heren werden er wit van.

Wereldtoneel

Tijdens dezelfde bijeenkomst deed Macron of hij Trump een hand wilde geven, maar boog eerder af richting bondskanselier Merkel. De Franse pers smulde ervan en roemde het zelfverzekerde debuut van hun president. De krant Le Figaro vroeg zich zelfs hardop af of Frankrijk weer een rol speelde op het wereldtoneel.

Ook Macrons ontvangst van de Russische president Poetin onlangs kon op veel lof rekenen. Daar waar Macrons voorganger Hollande Poetin niet meer wilde ontvangen vanwege de Russische steun aan de bombardementen op Aleppo, zag Macron in dat Rusland en Frankrijk weliswaar niet ‘dezelfde waarden en prioriteiten’ deelde als Frankrijk, maar niettemin een belangrijke ‘werkpartner’ was.

Opvallend

Het is overigens geen dramatisch slechte score, maar wel een opvallende daling in slechts drie maanden van regeren. De terugval in korte tijd naar 54 procent is de op één na grootste sinds Ifop.

Alleen president Jacques Chirac viel dieper terug in peilingen in de eerste drie maanden van zijn presidentschap in 1995. Hij dook van 59 procent tevreden ondervraagden bij zijn verkiezing naar 39 procent drie maanden later. Chirac werd overigens in 2002 wel herkozen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Macrons populariteit krijgt een knauw
Sluiten