Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 3 jul 2017

Maar tien meldingen over etnisch profileren

In een half jaar zijn er slechts 10 meldingen over etnisch profileren binnengekomen op een app die daar speciaal voor is gemaakt.

Dure auto

Vorig jaar ontstond er een storm van kritiek op de politie, die te vaak mensen op basis van huidskleur staande houden om hen te controleren. Op die manier werd onder anderen rapper Typhoon langs de kant van de weg gezet. Hij beklaagde zich daarover op Facebook.

„Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog ‘bekend’ en is de sfeer na herkenning minder gespannen”, aldus de rapper destijds. „Velen hebben dat voorrecht niet.” De politie gaf toe dat Typhoon vanwege zijn huidskleur, en omdat hij in een dure auto reed, was staande gehouden. De politie maakte daarvoor ook excuses.

App ‘verlaagt drempel’

Later kwam naar buiten dat ook andere bekende Nederlanders aan de kant van de weg werden gezet, zoals Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer. De Tweede Kamer wilde toen dat er een app zou komen waarop meldingen over etnisch profileren gemaakt zouden kunnen worden. Dat zou de drempel verlagen; tot nu toe werden zulke klachten vooral op social media gezet, maar niet direct bij de politie gemeld.

Nu blijkt dus dat er nauwelijks klachten binnenkomen. Tussen december en april kwamen er in totaal 14 meldingen op de app binnen, waarvan 10 over etnisch profileren, meldt Trouw.

‘Klachten afhandelen duurt lang’

Volgens Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete, een organisatie tegen etnisch profileren, worden er vooral weinig meldingen gedaan omdat veel mensen niet naar de politie durven te stappen. Daarnaast zouden de klachten niet goed worden opgelost. „Het duurt vooral ontzettend lang. We begeleiden een aantal mensen die zich begin van het jaar hebben gemeld en die nu nog steeds op een uitspraak van de klachtencommissie wachten”, zegt hij in de krant.

Controle Alt Delete heeft zelf ook een app waar meldingen over etnisch profileren kunnen worden gedaan. Maar ook daar loopt het niet storm, geeft Schalkwijk toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maar tien meldingen over etnisch profileren
Sluiten