Els Anker
Els Anker Nieuws 29 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

LHBTI kennen we, maar wat betekent LHBTIQAPC?

Met een demonstratieve mars begint zaterdag de Pride Amsterdam, zoals de jaarlijkse Gay Pride vanaf dit jaar heet. Naar verwachting lopen er duizenden mensen mee met de Pride Walk vanaf het homomonument naar het Vondelpark. Ze vragen hiermee aandacht voor de situatie van LHBTI’ers in de 76 landen waar homoseksualiteit volgens de wet nog strafbaar is.

Stichting Amsterdam Gay Pride heeft de naam van het evenement aangepast, omdat ze een bredere doelgroep wil aanspreken. Het feest is al lang niet meer alleen voor homoseksuelen, want de verzamelnaam LHBTI staat voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Hoewel de afkorting LHBTI steeds meer bekendheid verwerft, is er ook een uitgebreidere versie van: LHBTIQAPC. Waar staan deze letters voor? Metro zocht het voor je uit.

LHBTIQAPC

  • Lesbisch: Een vrouw die zich emotioneel/fysiek aangetrokken voelt tot vrouwen
  • Homoseksueel: Een man die zich emotioneel/fysiek aangetrokken voelt tot mannen
  • Biseksueel: Een man of vrouw die zich zowel emotioneel als fysiek aangetrokken voelt tot zowel mannen als vrouwen
  • Transgender: parapluterm voor mensen die zich niet identificeren met het bij geboorte toegekende geslacht
  • Intersekse conditie: een parapluterm voor aangeboren condities waarbij het geslacht verschilt van wat medici als norm beschouwen voor mannen- en vrouwenlichamen. Er zijn veel verschillende intersekse-condities
  • Queer: Mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen. Iemand die queer is wil zich dus liever niet identificeren als lesbisch, hetero, biseksueel of panseksueel
  • Aseksueel: Mensen die zich niet seksueel aangetrokken voelen tot anderen of aromantisch zijn (zich tot niemand romantisch aangetrokken voelen)
  • Panseksueel: Mensen die zich aangetrokken voelen tot alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Ze vallen dus niet op geslacht, maar op het karakter of de persoonlijkheid van de ander
  • Cisgender: Mensen bij wie het geboortegeslacht overeenkomt met de ervaren genderidentiteit

Labels plakken

Hokjesdenken, labeltjes plakken, categoriseren: de meningen zijn verdeeld over de uitbreiding van de afkorting LHBTI. Critici wijzen op de negatieve bijsmaak van het hokjesdenken. Het is onmogelijk om iedereen thuis te laten voelen in welke term dan ook. Voor liefde en gender is geen hokje nodig, stellen zij.

Voorstanders van de afkorting vinden het juist goed dat er aandacht wordt besteed aan diversiteit. Er zit veel meer tussen man en vrouw, homo of hetero in, menen ze. Een langere afkorting maakt mensen zich daar meer van bewust en draagt bij aan een maatschappelijke discussie.

Wat vind jij? Laat het ons weten en praat mee op de Facebook-pagina van Metro.

Pride Amsterdam

Volgens Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam, herkennen veel mensen zich niet in het woord ‘gay’ in de naam van het jaarlijkse evenement. Vandaar dat de stichting de naam verandert, waardoor die nu ook aansluit bij de gelijknamige prides in onder meer Madrid, Londen en New York.

„We willen dat iedereen zich herkent in het programma”, zegt een woordvoerder van Pride Amsterdam. „Als je het over LHBTI hebt, hebben mensen soms geen idee waar het voor staat. En binnen al die letters heb je ook weer allemaal subgroepen. Wij zeggen nu, er is maar één letter belangrijk en dat is de ‘p’ van Pride. Want je mag trots zijn op wie je bent.”

Canal Pride

Op zaterdag 5 augustus is het jaarlijkse hoogtepunt van Pride Amsterdam, de roemruchte botenparade. De tachtig boten vertrekken dit keer vanaf het Oosterdok, wat eerder het eindpunt was, en gaan naar het Westerdok, het voormalige beginpunt. Dit bevordert volgens de organisatie de doorstroming.

Het thema van het evenement is ‘This is My Pride’. Veel deelnemers van de Canal Pride grijpen het thema aan om vooral de ‘zware onderwerpen’ tijdens de beroemde botenparade bespreekbaar te maken. Volgens de organisatie zijn de statements met onder andere een Iraanse boot en een Zelfmoordpreventieboot zwaarder dan ooit. „Toeschouwers aan de kade zullen in augustus dan ook regelmatig met de neus op de feiten gedrukt worden”, aldus Spee.

Voor het eerst is er dit jaar ook een driedaags programma in Zandvoort: Pride at the Beach.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.