Metro
Metro Nieuws 26 jul 2017 / 09:27 uur

Kijk omhoog! Veel vallende sterren op komst

Heb jij nog een brandende wens, of een stuk of twintig? Dan heb je geluk! De komende tijd zullen er een heleboel vallende sterren te zien zijn. Dat meldt Weeronline.nl.

In de nacht van woensdag op donderdag dringen tot wel negentien meteoroïden per uur de dampkring binnen. In het weekend loopt dit aantal alleen maar op, naar 23 à 24 per uur. Oftewel: je kunt maar liefst elke twee tot drie minuten een vallende ster waarnemen.

Hoe spot je een ster?

Dan het slechtere nieuws: omdat de komende nacht bewolking en regen is voorspeld, zullen de vallende sterren helaas niet zichtbaar zijn in Nederland. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag heb je een grotere kans om een vallende ster aan de hemel te zien.

Om je wensen in vervulling te laten gaan, kun je het best tussen 2 en 4 uur ’s nachts naar boven turen. Dit is het moment dat de maan onder is en het donker genoeg is. Bepaal dan wel even wat het noordoosten is, daar zul je de meeste vallende sterren kunnen zien.

Meteorenregen van de Perseïden

Niet in het land de komende dagen? Of heb je deze maand geen tijd voor nachtelijke observaties van de lucht? Dan heb je in augustus opnieuw de gelegenheid om vallende sterren te bekijken. Vanaf 11 augustus neemt het aantal (zichtbare) meteoren weer toe. Op 13 augustus, tijdens de jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden, is er een meteorenregen te spotten, met wel 44 meteoren per uur.

Kleine stukjes steen

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, zijn vallende sterren geen echte sterren. Het zijn kleine stukjes steen of stof die vanuit de ruimte de dampkring binnendringen – meteroïden genoemd. Simpel gezegd verbrandt het steen door de hitte en laat het een lichtspoor in de hemel achter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kijk omhoog! Veel vallende sterren op komst
Sluiten