Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 20 jul 2017 / 11:00 uur

Jongen struikelt over schedel van miljoen jaar oud

Tijdens een wandeltochtje door de wildernis van New Mexico struikelde de 10-jarige Jude Sparks over een slagtand. Dat bleek uiteindelijk een oude schedel van een 1,2 miljoen jaar oude oerolifant te zijn.

‘Verrotte koe’

De jongen dacht dat het om een ‘enorme verrotte koe’ ging. „Ik rende vooruit en struikelde over een deel van de slagtand. Mijn gezicht kwam naast de onderkaak terecht en iets verderop zag ik de andere slagtand.” Zijn ouders dachten dat het om een olifant moest gaan.

https://www.youtube.com/watch?v=UxNrNuWYMWc

Stegomastodon

Een specialist, Peter Houde van de universiteit aldaar, vertelde de familie dat het om een stegomastodon ging. Dat is een uitgestorven olifantensoort. De man is blij dat de familie hem inschakelde en niet zelf de schedel uit probeerde te graven. De fossielen zijn namelijk enorm kwetsbaar, vertelt hij. „Het ziet er stevig uit, maar zo’n schedel is hol en het bot dun als een eierschaal. Hij is zo fragiel dat hij vaak alleen bij elkaar gehouden wordt door de grond eromheen.”

1000 kilo

Het duurde uiteindelijk een week voordat twaalf mensen de schedel van 1000 kilo op hadden gegraven. Het zou de tweede keer zijn dat een soortgelijke complete schedel werd opgegraven in New Mexico. Het is de bedoeling dat de schedel wordt tentoongesteld in de universiteit waar Houde werkzaam is. „Dan kan Jude zijn vrienden en later misschien wel zijn kinderen laten zien wat hij gevonden heeft.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongen struikelt over schedel van miljoen jaar oud
Sluiten