Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Invallen in Sydney tegen terrorisme

De Australische anti-terreurpolitie heeft zaterdag invallen gedaan in meerdere voorsteden van Sydney om plannen voor „terroristische aanslagen” te verstoren. Volgens de politie zijn de invallen in vier voorsteden van de stad onderdeel van „een lopend onderzoek”.

„Deze operaties zijn bedoeld om plannen voor terroristische aanslagen in Australië te verstoren en te voorkomen”, verklaarde premier Malcolm Turnball. „De bevolking moet ervan verzekerd zijn dat onze veiligheids- en inlichtingenbureaus onvermoeid werken aan onze veiligheid”, voegde Turnball toe. Zijn kantoor wilde geen verdere informatie verstrekken zolang de operatie aan de gang is.

Lone wolfs

Australië is sinds 2014 in hoogste staat van paraatheid tegen mogelijke aanslagen door militanten die terugkeren van gevechten uit het Midden-Oosten. De autoriteiten zeggen dat ze sindsdien een aantal potentiële aanslagen hebben voorkomen, maar dat enkele ‘lone wolfs’ aanslagen hebben gepleegd, waaronder een op een café in Sydney. Daarbij kwamen twee gijzelaars en de gewapende dader om het leven.

Ongeveer honderd mensen hebben Australië verlaten om in Syrië te vechten voor Islamitische Staat, zei de Australische minister van Immigratie vorige maand.

Nederland

Eerder deze week werd bekend dat Interpol een lijst heeft verspreid met daarop de namen van 173 Islamitische Staat-strijders die mogelijk naar Europa komen om zelfmoordaanslagen te plegen. De gegevens zijn in handen van de Britse krant the Guardian en zijn samengesteld op basis van informatie die gevonden is door de Amerikaanse inlichtingendienst in IS-gebied.

Interpol is van mening dat de strijders zouden zijn getraind als wraakactie voor militaire nederlagen in het Midden-Oosten. De lijst werd eind mei verspreid onder landen die bij de organisatie zijn aangesloten. In een begeleidende nota wees de organisatie er op dat het gaat om IS-strijders die zijn opgeleid om met explosieven om te gaan. De ‘lone wolves’ zouden zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken, nu de terreurorganisatie snel terrein verliest in Syrië en Irak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Invallen in Sydney tegen terrorisme
Sluiten