Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 13 jul 2017

Incassobureau: betaal je niet, dan kom je op YouTube

Aanmaningen gaan meestal via de post of telefoon, maar een incassobureau uit Flevoland gaat een stapje verder. Dat dreigt wanbetalers en oplichters op YouTube te zetten.

Het is een duidelijke boodschap van incassobureau Straetus: betaal je niet, dan kom je op YouTube. Het team van franchisenemer Lloyd Hendriks stapt met draaiende camera’s op wanbetalers af en geeft ze nog één kans om te betalen. Zo niet, dan komen de beelden online.

Eigen rechter

Hendriks benadrukt dat deze methode enkel wordt gebruikt voor notoire oplichters en wanbetalers. Dat zijn er ongeveer veertig in Flevoland, vertelt de franchisenemer aan Omroep Flevoland. Hij meent dat het zowel een extra drukmiddel is als een manier om anderen te waarschuwen. „Het is ook meteen een preventietool om mensen te laten zien dat ze geen zaken met die persoon moeten doen.”

https://www.youtube.com/watch?v=903B_ml0aC0

Speelt het bureau op deze manier dan niet voor eigen rechter? Volgens Hendriks niet. „Er is al een uitspraak geweest van de rechter, maar daar trekt die persoon zich niets van aan. Dan proberen we deze tool toe te passen.”

Strafbaar?

Het is de vraag of het plaatsen van de video’s in strijd is met de privacywetgeving. Hendriks meent in ieder geval van niet. „We proberen het zo te creëren dat je de privacy van die persoon niet schendt. Alles is afgedekt.”

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft daarentegen aan Nu.nl laten weten dat het alleen is toegestaan om met ‘nut en noodzaak’ persoonsgegevens te verwerken, en dat is hier niet het geval. Het is daarbij niet relevant dat mensen onherkenbaar in beeld worden gebracht, aldus een woordvoerder van de privacywaakhond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Incassobureau: betaal je niet, dan kom je op YouTube
Sluiten