Metro
Metro Nieuws 7 jul 2017 / 11:29 uur

Het is heerlijk, maar pas op met orale seks

Orale seks is vaak leuk en lekker, maar brengt volgens de World Health Organization (WHO) wel risico’s met zich mee. Door orale seks kan de bacterie gonorrhoeae geproduceerd worden die genitaliën, de rectum en vooral de keel kan infecteren met de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe. De bacterie verspreidt zich steeds sneller en is moeilijk te behandelen.

Wat is precies het probleem?

Door een afname in het gebruik van condooms verspreidt de infectie zich steeds sneller. Dat is zorgelijk, want tegelijkertijd wordt gonorroe steeds moeilijker te behandelen. Soms is behandeling zelfs onmogelijk.

Hoe kan dat?

De gonorrhoeae-bacterie ontwikkelt razendsnel resistentie tegen antibiotica. Volgens Dr Teodora Wi van de WHO zijn er in Japan, Frankrijk en Spanje zelfs gevallen bekend waarbij de infectie helemaal niet meer behandeld kon worden. De resistente bacterie is in 77 landen geconstateerd. Vooral in armere landen, waar resistentie moeilijker kan worden ontdekt, raken veel mensen geïnfecteerd door de bacterie.

Volgens Wi is de bacterie slim. „Iedere keer dat je een nieuw soort antibiotica ontwikkelt, wordt de bacterie weer resistent voor deze medicijnen.” Hoe groot het probleem in werkelijkheid is, kan de WHO niet zeggen. „Misschien zijn de bekende gevallen nog maar het topje van de ijsberg.”

Wat doet gonorroe met je?

Symptomen van de seksueel overdraagbare aandoening zijn druipers en pijn bij het urineren bij mannen en toegenomen afscheiding en bloeden tussen menstruaties in bij vrouwen. De ziekte kan zich ook uiten in de vorm van een keelontsteking.

Een ernstige complicatie van gonorroe bij zowel mannen als vrouwen is onvruchtbaarheid.

En nu?

Safety first! Doe het veilig, deze infectie wordt overgedragen door onbeschermde seks.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het is heerlijk, maar pas op met orale seks
Sluiten