Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 10 jul 2017

Hamburg: links-radicalen worden niet geregistreerd

Voor rechtse radicalen is er al eentje: een Europese database, waarin alle bekende relschoppers staan opgeslagen. Handig voor politiediensten, want die weten daardoor wat voor types er op demonstraties afkomen. Zoals die van afgelopen weekend, rond de G20-top in Hamburg.

‘Stoom afblazen’

Maar van linkse extremisten is zo’n database er niet. Tot grote ergernis van Duitse politici, die nu pleiten voor zo’n lijst. Dat melden Rheinische Post en Bild.

Er wordt dus wel zo’n database bijgehouden van rechts-extremisten. Die kunnen daardoor veel moeilijker ongezien door Europa reizen. Volgens de Duitse politici helpt dat bij het voorkomen van onrust. Als er toch een demonstratie uit de hand loopt, zou zo’n database ook helpen bij de opsporing.

In Duitsland zelf bestaat al zo’n database, stelt Thomas de Maizière, de Duitse minister van binnenlandse zaken. Maar veel van de relschoppers zouden uit het buitenland komen, voornamelijk uit Zuid-Europa. Volgens Maizière is het een grote fout dat er nog geen centrale databank van linkse extremisten in Europa is. „Hamburg is daar het slachtoffer van. Honderden brandstichters en gewelddadige criminelen uit heel Europa konden ongemerkt naar Duitsland afreizen om stoom af te blazen in Hamburg.”

‘Vermomd als toeristen’

Minister van justitie Heiko Maas sluit zich daarbij aan. „De G20-top heeft aangetoond dat we meer geld nodig hebben om extremisten in de gaten te houden.” Hij stelt dat linkse extremisten ‘vermomd als toeristen’ de grens zijn overgestoken. „We hebben niet genoeg informatie om dit soort extremisme aan te pakken.”

Daarnaast wordt de mogelijkheid bekeken om centra waar links-extremisten bij elkaar komen te sluiten. Zo zou de Rote Flora, een theater in Hamburg dat wordt gekraakt, ontruimd kunnen worden. Het pand wordt gezien als een ‘vrijhaven’ voor linkse extremisten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Hamburg: links-radicalen worden niet geregistreerd
Sluiten