Els Anker
Els Anker Nieuws 29 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Goudmijn: het sluiten van politiebureaus

De Nederlandse politie moet vanaf 2025 jaarlijks 76,5 miljoen euro bezuinigen op de huisvesting. De massale sluiting van politiebureaus levert volgens interne prognoses echter fors meer op dan verwacht.

Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigt de berichtgeving van het Algemeen Dagblad hierover, maar benadrukt dat het slechts om prognoses gaat die in maart zijn gemaakt en dat er nog van alles kan veranderen. Volgens hem moet alle plannen nog op haalbaarheid worden getoetst.

Pop-up

De politie verwacht tientallen miljoenen euro’s per jaar méér over te houden aan de sluiting van politiebureaus en –kantoren dan nodig is. De politietop rekent nu op een jaarlijkse bezuiniging van 115 miljoen euro.

Hoewel de korpsleiding de extra bezuinigingen niet gebruikt om bureaus open te houden, ziet zij meer heil in ‘pop-upbureaus’, waarbij agenten tijdelijk in een tent of café zitten.

Vertrouwen

Sinds 2014 heeft de politie 148 locaties gesloten. Daarvoor in de plaats zijn 76 nieuwe bureaus en politieposten in bijvoorbeeld gemeentehuizen gekomen. De komende jaren sluit de Nationale Politie ongeveer tweehonderd van de vierhonderd politiebureaus.

Ondanks dat veel politiebureaus worden gesloten, ziet de korpsleiding de toekomst met vertrouwen tegemoet. „Het sluiten van een politiebureau betekent een omslag in werken van politiemensen", zegt Liesbeth Huyzer van de Nationale Politie.

„We gaan steeds meer naar de mensen toe. Wat er nu gebeurt, is een prachtige beweging. Collega’s en inwoners zijn daar niet altijd tevreden over. Maar als ik nu ook zie hoe collega’s door prachtige, vaak zelf bedachte initiatieven, innovatief en creatief zijn, dan is dat precies waar het om gaat. Zichtbaar en benaderbaar zijn."

Koffie

Volgens Huyzer, die verantwoordelijk is voor de dienstverlening, kan het gaan om mobiele politiebureaus of vaste spreekuren van wijkagenten in bijvoorbeeld winkelcentra, maar ook projecten als ‘Burger Hotspot’ (extra controle van een door burgers aangegeven overlastlocatie) en ‘Koffie met een cop’.

Toch is er ook kritiek. „Pop-upbureaus bieden geen structurele oplossing”, vindt Rob den Besten, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, in de krant. Dat de korpsleiding meer op huisvesting bezuinigt dan nodig is, verbaast Den Besten. „De alternatieven zijn nog lang niet op orde, denk aan de mogelijkheden voor mobiel werken, de ICT en het plaatsbepalingsysteem in auto’s. Los dat nou eerst op, voordat je nog meer panden sluit."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Goudmijn: het sluiten van politiebureaus
Sluiten