Els Anker
Els Anker Nieuws 1 jul 2017 / 09:15 uur

Geweld onder invloed zwaarder bestraft

Geweld onder invloed van alcohol of drugs wordt vanaf vandaag zwaarder bestraft. Geweldplegers worden voortaan door de politie standaard gecontroleerd bij het vermoeden van gebruik van alcohol en drugs.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. „Geweld is nooit goed te praten. Toch worden alcohol en drugs nog wel eens aangevoerd als verzachtende omstandigheden”, aldus Veiligheid en Justitie. „Maar alcohol- en drugsgebruik zijn geen excuus voor geweld. Integendeel, als je onder invloed geweld pleegt en je weet dat je geneigd bent snel geweld te gebruiken, ben je in feite dubbel verantwoordelijk voor je gedrag.”

Volgens cijfers heeft 26 tot 43 procent van het geweld in Nederland met alcohol te maken. Bij geweld in het uitgaansleven ligt dat op 70 tot 80 procent. Daarnaast is 10 procent van het uitgaansgeweld te wijten aan drugs. Geweld onder invloed leidt bovendien vaak tot veel zwaarder letsel. Circa een derde tot de helft leidt tot zwaar lichamelijk letsel.

Mishandeling

Sinds 1 januari 2017 heeft de politie de wettelijke bevoegdheid om verdachten van geweld te testen op alcohol en drugs. Is er bij geweldpleging alcohol en/of drugs in het spel, dan kan het Openbaar Ministerie een zwaardere straf eisen. Denk bijvoorbeeld aan een langere taakstaf, een hogere boete of celstraf. Vanaf vandaag wordt de wet landelijk toegepast.

De testen worden uitgevoerd bij onder meer mishandeling, openlijke geweldpleging, stalking, zedenmisdrijven, vandalisme en dierenmishandeling. Bij vermoedens van middelengebruik volgt voor alcohol een blaastest en bij drugs een speekseltest. Als die test positief is, volgt een vervolgonderzoek.

Biertje?

Volgens het ministerie betekent de wetswijziging niet dat één biertje kan leiden tot een zwaardere straf. „Er geldt een grenswaarde van 0,050 milligram drugs per liter bloed en 0,8 milligram alcohol per millimeter bloed. Maar wanneer iemand onder de grenswaarden blijft en er blijkt dat alcohol of drugs toch een rol hebben gespeeld in het geweld, dan pleit dat hem of haar ook niet automatisch vrij.”

Tot nu toe is Nederland het enige land waar op alcohol en drugs getest wordt om een zwaardere straf te eisen. Hiervoor kon de politie alleen drugsgebruik aantonen via een bloedtest.

Nieuw: speekseltest

Dat is niet het enige wat er verandert. Weggebruikers kunnen vanaf vandaag ook worden gecontroleerd op drugsgebruik met behulp van een speekseltest. De politie gaat dit nieuwe instrument de komende tijd gebruiken in het verkeer.

Met de nieuwe meetmethode komen er ook vanaf vandaag wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De limieten gaan gelden voor GHB, THC, cocaïne en stoffen als amfetamine. De test is echter relatief duur en tijdrovend in vergelijking met een alcoholtest.

Politieagenten kunnen weggebruikers verplichten mee te werken aan het afnemen van speeksel. In België, waar een nultolerantiebeleid geldt voor rijden onder invloed van drugs, is de test een groot succes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geweld onder invloed zwaarder bestraft
Sluiten