Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 jul 2017

Geen gedwongen chemo voor 12-jarig kankerpatiëntje

De 12-jarige jongen die zichzelf niet verder wil laten behandelen tegen kanker, hoeft definitief geen gedwongen chemokuur te ondergaan. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag in hoger beroep besloten.

Geen chemokuur

Eind vorig jaar werd het jongetje zes weken lang elke dag bestraald vanwege een hersentumor. In maart had hij met een vervolgbehandeling in de vorm van een chemokuur moeten beginnen. Dat wilde het jongetje echter niet, zo gaf hij zelf aan.

De vader van de jongen spande een rechtszaak aan tegen de stichting De Jeugd- & Gezinsbeschermers, die toezicht heeft op het kind. De psychiater was ervan overtuigd dat het jongetje inderdaad geen chemokuur wil ondergaan en verklaarde het jongetje na onderzoek wilsbekwaam. Daardoor, zo oordeelde de rechter in Alkmaar destijds, heeft de rechtbank „geen ruimte om in te grijpen”. Volgens de wet mogen wilsbekwame patiënten van twaalf jaar en ouder ook in levensbedreigende situaties over hun behandeling besluiten.

In hoger beroep

De vader van de jongen ging tegen de uitspraak in hoger beroep. Hij had twijfels bij de constatering van de psychiater. Volgens het gerechtshof heeft hij echter te weinig argumenten aangevoerd om de conclusies van de psychiater in twijfel te trekken.

De moeder van het jongetje verzet zich overigens niet tegen zijn wens. De ouders van de jongen zijn gescheiden.

Medici schatten zondere verdere behandeling de kans op genezing op fiftyfifty. Bij een vervolgbehandeling is de overlevingskans van de jongen 75 tot 80 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen gedwongen chemo voor 12-jarig kankerpatiëntje
Sluiten