Marike Wouters
Marike Wouters Nieuws 18 jul 2017

Foto van m’n kind in zwemkleren op Facebook? No way!

Acteur Ashton Kutcher heeft op Twitter gevraagd of mensen willen stoppen met het (online) publiceren van foto’s van zijn kinderen. Zij hebben niet gekozen voor een leven in de publiciteit. Daarbij rijst de vraag: hoe ga jij met de foto’s van je kinderen om op internet? „Ik zet nooit, nooit, nooit een foto van mijn kind op Facebook.”

Voor vader Roel (41) is het glashelder. Het is niet aan hem om voor zijn twee kinderen te beslissen wat er wel of niet over ze op het web verschijnt. „Ik vind dat ik hun privacy schend als ik allemaal leuke foto’s van ze op mijn Facebookpagina zet. Als andere ouders dat doen, vind ik dat prima, maar ik zal dat nooit willen. Er zitten een heleboel rare mensen op internet, die dit mogelijk ook kunnen zien en gebruiken.”

Om die reden is moeder Saskia (43) ook erg voorzichtig met wat ze van haar zoon deelt op Facebook. „Ik zou nooit een foto posten van mijn zoon die blij in bad zit te spelen. Je weet nooit of iemand die op een of andere rare website zet.” Ze postte zelf laatst een foto van haar zoon die trots zijn zwemdiploma in de lucht houdt.

Bloot

„Over zo’n foto denk ik wel na. Ik heb ook foto’s waarop hij in zijn zwembroek staat met andere kinderen, maar die zal ik nooit publiceren. Op deze foto heeft hij zijn kleding aan en er staan ook geen andere kinderen op.” Daarbij zet Saskia altijd de resolutie van de foto laag, zodat de kwaliteit slecht wordt. „Met een filter eroverheen kunnen andere mensen, of reclamebureaus, er dan weinig mee.”

Laatst hield de familie van Saskia een fotoshoot met een professionele fotograaf. Na afloop van de shoot vroeg de fotograaf of ze de foto op haar website mocht zetten. „Ik zei toen ‘nee’. Dat wilde ik niet. Dat zijn foto’s in hoge resolutie en je weet niet wie ermee aan de haal gaan. Een vriend van mij vond een keer een mooie gezinsfoto van hem terug in een brochure in Turkije.”

Puberteit

Voor vader Roel speelt ook de toekomst mee in zijn besluit niets van zijn kroost te posten. „Mensen kunnen jaren later nog steeds de kinderfoto’s van tien jaar geleden terugvinden. Ik wil niet dat mijn kinderen daar later mee geconfronteerd kunnen worden.” Daar is Remco Pijpers, expert kinderen en online media van Kennisnet, het helemaal mee eens.

„Als je kind 15 is, in de puberteit zit en alles stom vindt wat jij doet, dan is het heel vervelend dat klasgenootjes allemaal foto’s van hem of haar via Google kunnen vinden. En dat hoeven dan geen verschrikkelijke foto’s te zijn, maar kinderen vinden zichzelf er misschien lelijk uitzien met hun beugel.”

Bedenk daarom altijd heel goed wat, met wie en waar je een foto deelt, stelt Pijpers. Als je kinderen al oud en wijs genoeg zijn, vraag ze dan om akkoord. „Een foto delen op social media hoeft niet catastrofaal te zijn, maar heb je er vrede mee als anderen die kunnen vinden?”

Schooluitje

Pijpers merkt dat het onderwerp steeds meer gaat leven op scholen. Tijdens schoolreisjes, musicals of de avondvierdaagse trekken ouders massaal hun camera om hun zoon of dochter vast te leggen. En soms ook, onbedoeld, andermans kind. Soms verschijnen dat soort foto’s ongevraagd op social media. Als je daar niet van gediend bent, kan je die ouders daar natuurlijk op aanspreken, stelt Pijpers.

„Mijn oudste zoon van 11 had laatst een debatwedstrijd op school, die via een livestream te volgen zou zijn”, vertelt Pijpers. „Ouders moesten van tevoren akkoord geven of ze het oké vonden als hun kind in beeld zou komen. Alleen als je zou tekenen, zou je kind mogen meedoen aan het debat.” Pijpers tekende niet, waardoor zijn zoon niet mee kon doen en op de achterste rij moest gaan zitten. „Hij had wel graag mee willen doen.”

„Doordat er steeds meer ouders opstaan die zeggen ‘liever niet’, worden scholen zich meer bewust”, aldus Pijpers. Zijn kinderen krijgen vanaf hun 13e meer zeggenschap over het online wel en wee. „Dan zijn ze wijs genoeg om er over mee te denken. Als ze dan wél online iets willen, dan is dat oké.”

Veroordelen

Merel (27) is moeder van een dochter van 1,5 jaar en vindt het leuk om af en toe wat te delen op Instagram, zodat de omgeving een beetje op de hoogte gehouden wordt. Met haar vriend maakt ze wel duidelijke afspraken: geen foto’s waarop hun dochter naakt of halfnaakt is en geen eindeloze privéverhalen bij de foto.

Merel let er wel op dat de foto’s die ze post neutraal zijn. „Soms betrap ik mezelf erop dat ik een mening heb bij de Facebookfoto van iemand anders. Als iemand een foto plaatst van zijn naakte baby in een zwembadje in de tuin, dan vind ik daar wel wat van. Maar dan denk ik daarna: waarom moet ik daar nou weer wat van vinden?!”

Daarom plaatst ze zelf alleen foto’s waar mensen niet zo snel een mening bij kunnen vormen. „Een foto van mijn dochter naast een paddestoel in de Efteling? Tja, daar kan je weinig van vinden. Maar mijn dochter al frikandel etend bij een wegrestaurant, bij wijze van spreken? Dat post ik liever niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Foto van m’n kind in zwemkleren op Facebook? No way!
Sluiten