Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 jul 2017

Fit For Free: 19 vestigingen camera’s in kleedkamer

Sportschoolketen Fit For Free heeft in negentien van zijn vestigingen met camera’s toezicht gehouden in kleedkamers, dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De sportschool zelf zegt dat het een preventieve maatregel was, maar heeft de camera’s inmiddels wel uitgezet.

Schandalig

Toch reageert de organisatie Privcay First woest. „Dit lijkt mij schandalig. Mensen gaan zich toch anders gedragen, zelfs als de camera’s uitstaan. Het is wachten op excessen, dat beelden uitlekken en een medewerker er misbruik van kan maken. Het gaat om hele gevoelige gegevens van mensen zonder kleding aan. Onder recht van privacy valt ook lichamelijke integriteit. Mensen kunnen niet meer ongedwongen zichzelf zijn"

Bij een van de sportscholen zou de camera zelfs op de douches gericht hebben gestaan. Na vragen zou Fit For Free deze verwijderd hebben, maar verder commentaar wordt er niet gegeven.

Klachten

De kwestie kwam aan het licht doordat er in 2016 bij Autoriteit Persoonsgegevens enkele klachten binnenkwam over de manier waarop de keten haar cameratoezicht uitvoerde. „Daarop hebben wij contact gezocht met de organisatie en gezegd waar hun cameratoezicht aan moest voldoen. Zij hebben verteld dat ze aan de voorwaarden zullen voldoen", aldus een woordvoerder van AP.

Volgens hoogleraar recht en informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne zouden leden van de sportschool op de hoogte moeten zijn gebracht van de aanwezigheid van de camera’s, maar ze ontkennen hier ooit over geïnformeerd te zijn. „Je moet zoiets weten voordat je een abonnement aan gaat. Als je het pas leest als je de ruimte in bent, dan ben je al gefilmd."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Fit For Free: 19 vestigingen camera’s in kleedkamer
Sluiten